Η «δημοτική εντολή»: το δημοκρατικό εγχείρημα από την Μύκονο
ΑΡΘΡΑ

Η «δημοτική εντολή»: το δημοκρατικό εγχείρημα από την Μύκονο 

Ένα εγχείρημα για το κοινό συμφέρον

Αυτές τις μέρες συντελείται στην Μύκονο ένα πολιτικό πείραμα άνευ προηγουμένου στα νεοελληνικά χρονικά. Μία ανεξάρτητη ομάδα δημοτών, πέρα και πάνω από κόμματα και παρατάξεις, ετοιμάζεται να ταράξει το πολιτικό σκηνικό στο νησί των ανέμων με το πρωτοποριακό της εγχείρημα. Όπως μας ενημέρωσε ο πρωτεργάτης της πρωτοβουλίας «Δημοτική Εντολή», «η ιδέα είναι να λειτουργήσουμε ως ελεύθεροι πολίτες μέσα στο ισχύον ολιγαρχικό σύστημα της τοπικής αυτοδιοίκησης, να μπορέσουμε δηλαδή να εκφράσουμε την βούλησή μας για το κοινό συμφέρον όλων μας προς τους αυριανούς δημοτικούς άρχοντες και να τους δεσμεύσουμε στο μέτρο του δυνατού, ώστε να σεβαστούν και να υλοποιήσουν την βούληση των δημοτών κατά την διάρκεια της θητείας τους, έναντι εθελούσιας παραίτησης από το δημαρχιακό αξίωμα σε περίπτωση που μας εξαπατήσουν».

Η στρατηγική για την υλοποίηση του εγχειρήματος

Για να συμβεί αυτό, απαιτείται η χάραξη μίας έξυπνης στρατηγικής. Το πρώτο και πιο δύσκολο κομμάτι αυτής της στρατηγικής έχει ήδη προχωρήσει. Η σύλληψη της κατάλληλης ιδέας έγινε, η πρόταση παρουσιάστηκε στο κοινό και η δημοτική εντολή διαμορφώθηκε ύστερα από δύο περίπου μήνες αλλεπάλληλων συζητήσεων και συνεχών διορθώσεων και αλλαγών. Το ζητούμενο από εδώ και πέρα, όπως μαθαίνουμε, είναι να δημιουργηθεί ένα ρεύμα υποστήριξης για μία σειρά από αποφάσεις κι ενέργειες οι οποίες περιέχονται στην «δημοτική εντολή» κι οποίες εφόσον εφαρμοστούν θα προάγουν το κοινό συμφέρον και θα ωφελήσουν τόσο τους δημότες, όσο και τους λοιπούς κατοίκους κι επισκέπτες του νησιού. Στην συνέχεια, έχοντας εξασφαλίσει μία υπολογίσιμη υποστήριξη από τους συντοπίτες τους, η ομάδα των δημοτών θα αποστείλει το περιεχόμενο της «δημοτικής εντολής» στις δημοτικές παρατάξεις και θα τις προσκαλέσει σε ανοιχτή συνάντηση, προκειμένου οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, σε πρώτη φάση να δηλώσουν αν ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ την εντολή των δημοτών στο σύνολό της ή απορρίπτουν κάποια από τις παραγράφους της και τέλος να ΔΕΣΜΕΥΤΟΥΝ (τον τρόπο ή τους τρόπους δέσμευσης θα τον επιλέξουν οι ίδιοι οι υποψήφιοι μέσα από τις επιλογές που θα τους δώσει η ομάδα), ότι είτε θα ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ την εντολή είτε θα ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο αποτύχουν. Έτσι, με λίγα λόγια ο σκοπός είναι όποια παράταξη κι αν κερδίσει στην κάλπη, οι πραγματικά κερδισμένοι να είναι η Μύκονος και οι Μυκονιάτες».

Αλλάζει το σύστημα εκ των έσω

Αν λοιπόν όλα πάνε όπως τα έχουν σχεδιάσει οι επαναστατικοί αυτοί Μυκονιάτες, θα έχουν καταφέρει το ακατόρθωτο. Όπως μας εξηγούν: «Έτσι, μέσα σε ένα καθαρά ολιγαρχικό περιβάλλον χωρίς πολιτική ελευθερία και συμμετοχή για τους δημότες, εμείς θα έχουμε πετύχει δύο «εκτός προγράμματος» οφέλη για τον τόπο μας: από πολιτικοί υπόδουλοι της εκάστοτε δημοτικής αρχής, η οποία χάριν του συστήματος μπορεί να μας επιβάλλεται, να μας κακοδιοικεί και να μας εξαπατά χωρίς ποτέ να λογοδοτεί σε εμάς τους δημότες, θα έχουμε γίνει ελεύθεροι ώστε πρώτον, να «επιβάλλουμε» εμείς την βούλησή μας σε αυτήν για το συμφέρον όλων μας και δεύτερον, να στέλνουμε σπίτι του τον δήμαρχο που θα θελήσει να αγνοήσει το «συμβόλαιο» που έχει συνάψει με την τοπική κοινωνία».

  • Αναστάσιος Συριανός

Related posts

Leave a Reply