Έχοντας βιώσει αλλεπάλληλες εθνικές αποτυχίες από τα κόμματα της μεταπολίτευσης, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το μαύρο δημοψήφισμα του 2015. Ένα αντιδημοκρατικό και στείρο τέχνασμα το οποίο μας έφθειρε ως πολίτες, ως κοινωνία και ως χώρα ανεπανόρθωτα και λίγο έμελλε να οδηγήσει τη χώρα στην απόλυτη καταστροφή. Ένα δημοψήφισμα που δεν έπρεπε ποτέ να υπάρξει, εναντίον του οποίου παρατάχθηκε μια ανύπαρκτη αντιπολίτευση η οποία δεν κατάφερε να περισώσει το παραμικρό. Οι πολίτες οι οποίοι αναγνώρισαν την τραγικότητα της κατάστασης και είδαν μπροστά τους κατάματα το φάσμα της καταστροφής, δεν είχαν πραγματικά καμία δυνατότητα πολιτικής αντίδρασης, όντας θεσμικά αποκλεισμένοι.

Αυτό δεν πρόκειται να επιτρέψουμε εμείς οι πολίτες να επαναληφθεί. Είναι απαράδεκτο και βαθιά αντιδημοκρατικό και τώρα είναι η στιγμή που παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Θέλουμε την Ευρώπη του κοινού πολιτισμού, της ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής (των πολιτών των κρατών – μελών), του τουρισμού, της προόδου, της προστασίας του περιβάλλοντος, του Erasmus, της εκπαίδευσης και της ειρήνης. Απορρίπτουμε την Ευρώπη της μηδενιστικής λιτότητας και της εξαθλίωσης. Καταδικάζουμε την Ευρώπη των Βρυξελλών, των ελίτ και της γραφειοκρατίας. Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, και θα αλλάξει από τα ενεργά της μέλη, όπως το κίνημα πολιτών που δημιουργούμε. Συμμετέχοντας με σοβαρές αντιπροτάσεις θα επιχειρήσουμε να επιφέρουμε τις απαραίτητες αλλαγές στο κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα – κάτι που αδυνατούν να επιτύχουν τα κόμματα, και αποτυγχάνοντας, μεταφέρουν την απογοήτευση και το αδιέξοδο τους στους πολίτες.

Θέλουμε και Ευρώπη και Δημοκρατία, και η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που μπορεί, δικαιούται και είναι επιβεβλημένο από την ίδια την Ιστορία να επιφέρει μια τέτοια αλλαγή. Και θα τα καταφέρουμε όταν αναδημιουργήσουμε το πολιτικό μας σύστημα σε κάτι νέο και πραγματικά δημοκρατικό. Γιατί το σημερινό πολιτικό σύστημα της Ελλάδας δεν έχει καμία σχέση με τη Δημοκρατία, απλά καπηλεύεται το όνομα, για να κρύψει τα ολιγαρχικά και ολοκληρωτικά του χαρακτηριστικά. Ο σκοπός και ο ρόλος μας, ξεκινώντας από την Ελλάδα, είναι να συμβάλλουμε στη δημιουργία μιας “Δημοκρατικής” Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απορρίπτουμε τη στείρα προσήλωση σε κενές έννοιες της δεξιάς, της αριστεράς, του σοσιαλισμού, φιλελευθερισμού και λοιπών άλλων διχαστικών ιδεολογιών και ιδεολογημάτων που δεν προσέφεραν τίποτα στην ιστορία της ανθρωπότητας πέρα από παρωπίδες, διάσπαση και διχασμούς.

Προωθούμε τη Δημοκρατία, στη συμμετοχική και ενισχυμένη μορφή της κατά την οποία ο πολίτης βρίσκεται στο επίκεντρο και τα πάντα πηγάζουν από αυτόν. Παρουσιάζουμε καινοτόμες και πρωτοποριακές ιδέες σε συνδυασμό με πρακτικές «κοινής λογικής» τις οποίες έπρεπε από καιρό να έχει υιοθετήσει η χώρα. Θεωρούμε αυτονόητη την αξιοκρατία και δεδομένη την επιλογή των ικανότερων και πλέον έμπειρων για τις θέσεις των πολιτικών αξιωματούχων. Υπερασπιζόμαστε την Ελλάδα, με αγάπη και υπερηφάνεια για την ιστορία μας αλλά και για το μέλλον που θέλουμε να δημιουργήσουμε.

Πρεσβεύουμε την ανάγκη για ένα σύγχρονο ελληνικό όραμα, έναν ενωτικό στόχο, ικανό να εμπνεύσει και να μας ενώσει κατά την προσπάθεια επίτευξης του.

Θεωρούμε αυτονόητο πως ένα κράτος με πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές, διεθνείς αλλά και ηθικές αξιώσεις, έχει ζωτική ανάγκη τη θέσπιση ενός καθολικού και υψηλού στόχου. Αναγνωρίζουμε την Ελλάδα ως ένα τέτοιο κράτος.

Το πολιτικό σύστημα περιορίζεται στην ενασχόληση με εσωστρεφή εσωτερικά προβλήματα τα οποία έχουν μηδαμινό αντίκρισμα. Η πάταξη της διαφθοράς, η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, η βελτίωση της οικονομίας, κ.ά., δεν μπορούν να γίνουν αυτοσκοπός μιας υγιούς κοινωνίας πολιτών. Είναι αδιανόητο να αποδεχθούμε ως πραγματικούς πολιτικούς στόχους τα αυτονόητα και τις πολιτικές υποχρεώσεις εκείνων που στελεχώνουν το πολιτικό σύστημα.

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα όραμα με θετικό πρόσημο, την επίτευξη ενός σπουδαίου στόχου, προϋπόθεση του οποίου θα είναι η αντιμετώπιση των εγχώριων προβλημάτων.

Θέλουμε να χαράξουμε μια δημιουργική κατεύθυνση για την Ελλάδα, θέτοντας με αυτό τον τρόπο τις βάσεις για εθνική προσπάθεια, κοινωνική συνοχή και ειρήνη. Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για συμμετοχή, κοινωνική προσφορά, αλλά και εθνική αναγέννηση και επιτυχία. Να δημιουργήσουμε επιτέλους την νέα πολιτική πραγματικότητα της Ελλάδας.

Ξεκινάμε συγκεντρώνοντας υποστηρικτές από όλη την Ελλάδα. Η αύξηση των υποστηρικτών θα οδηγήσει σε ανάλογη κλιμάκωση της πολιτικής μας πίεσης προς το πολιτικό σύστημα, με προσέγγιση βουλευτών και αξιωματούχων για την προώθηση ιδεών και πρακτικών «κοινής λογικής» στη χώρα. Με τη συγκέντρωση σημαντικής πολιτικής δύναμης μέσω υποστηρικτών, το δέλτα θα καταλήξει στη δημιουργία πολιτικού φορέα ικανού να εκφράσει τους υποστηρικτές του και να οδηγήσει την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη στην πραγματική Δημοκρατία.