Η κατάντια της «πολιτικής προστασίας»
ΑΡΘΡΑ

Η κατάντια της «πολιτικής προστασίας» 

Το τελευταίο διάστημα ολόκληρος ο πλανήτης βιώνει κάτι το πρωτόγνωρο. Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις λαμβάνουν έκτακτα μέτρα της εξάπλωσης του, τα οποία περιλαμβάνουν απαγόρευση της κυκλοφορίας από μερική έως καθολική. Αρκετές χώρες ακολούθησαν το ίδιο μοντέλο και κάποιες άλλες διαφοροποιήθηκαν, με τα αποτελέσματα να είναι γνωστά σε όλους μας.

Στην πατρίδα μας, με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων η κυβέρνηση ξεκίνησε τον περιορισμό των μετακινήσεων, προσπαθώντας με την βοήθεια των τηλεοπτικών σταθμών να αποδώσει ένα μέρος των μέτρων στη συμπεριφορά των πολιτών, παρουσιάζοντας τους ως απείθαρχους. Ουκ ολίγες φορές αρκετοί από εμάς βλέποντας τα εγχώρια ρεπορτάζ με τεράστια δόση υπερβολής και αλαζονείας από τους εγχώριους παπαγάλους, βάζαμε τα γέλια ή νευριάζαμε, παρατηρώντας την αγωνία και το μένος προς τους λίγους απείθαρχους συμπολίτες μας. Και έτσι πολύ απλά από την έκκληση της κυβέρνησης, περάσαμε στην απαγόρευση των μετακινήσεων  από το 1 έως το 6.

Κάτι άλλο το οποίο μπήκε για τα καλά στην καθημερινότητα της καραντίνας είναι και το «νεκροδελτίο» των έξι. Ευτυχώς μας έδωσαν και το περιθώριο της Κυριακής για να χαλαρώνουμε και εμείς αλλά και αυτοί. Το συγκεκριμένο δελτίο, στην αρχή το παρακολουθούσαμε με απόλυτη προσήλωση, μετά μας άρεσε ακόμα περισσότερο όταν δε, μάθαμε το πλούσιο βιογραφικό του κυρίου Τσιόδρα, ο οποίος είναι και ο εθνικός μας ψάλτης αλλά και θιασώτης της διαφορετικότητας που του αρέσει αρκετά, αλλά δεν εκφράζει στο σύνολό του τους Έλληνες πολίτες.

Τέλος το συγκεκριμένο δελτίο, έχει αρχίσει πλέον να κουράζει αρκετά και να γίνεται περίγελος από πλήθος χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με ορισμένα βίντεο που αναρτώνται, εξ αυτών να είναι αρκετά διασκεδαστικά.

Και ερχόμαστε στο δια ταύτα. Το πιο ενδιαφέρον που μας προέκυψε είναι ο κύριος Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος από γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας προήχθη σε υφυπουργός. Πάμε όμως να δούμε όταν αναφερόμαστε σε αυτόν τον φορέα ποιες είναι οι αρμοδιότητες του και κατά πόσο μας επηρεάζει.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι φορέας του ελληνικού κράτους, ο οποίος υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Συστάθηκε το 1995 και έχει σκοπό να σχεδιάσει το πλαίσιο οργάνωσης του εθνικού μηχανισμού πρόληψης, αντίδρασης και αντιμετώπισης φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, καθώς και άλλων καταστροφών µε την αξιοποίηση όλων των δημόσιων και ιδιωτικών µέσων, καθώς και του ανθρώπινου δυναμικού που παρέχετε σε αυτόν. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι το πεδίο δράσης της πολιτικής προστασίας περιλαμβάνει όλη την Ελληνική επικράτεια. Το χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο της χώρας. Τέλος κατευθύνει, συντονίζει και σχεδιάζει με απώτερο σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση όλων των μέσων που διαθέτει ο κρατικός μηχανισμός. Η ζωή μας στα χέρια τους με λίγα λόγια.

Από το περασμένο καλοκαίρι που τα ηνία της χώρας παρέλαβε η Ν.Δ στον εν λόγω φορέα διορίστηκε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ούτε την διεκδίκησε φυσικά τη συγκεκριμένη θέση, αλλά ούτε έδωσε κάποιες εξετάσεις για να περάσει πρώτος με βάση την αριστεία του έναντι των υπολοίπων. Το  μοναδικό κριτήριο αξιολόγησής του, ήταν και είναι ότι είναι αρεστός στην πολιτική κλίκα που κάνει κουμάντο στους κόλπους του κόμματος της Ν.Δ.

Αυτό γίνεται ακόμα πιο σαφές αν δούμε τη σταδιοδρομία του κυρίου Χαρδαλιά η οποία θα μείνει αξέχαστη ειδικά στους δημότες του δήμου Βύρωνα, ακόμη και σε αυτούς που τον ψήφισαν για τρείς τετραετίες που διατέλεσε δήμαρχος. Παιδί του στενού κομματικού σωλήνα και πρώην στέλεχος της ΟΝΝΕΔ, δεν έκρυψε καθόλου την συγκίνηση του στην συγκέντρωση που έγινε το Δεκέμβριο του 2017 όταν μαζεύτηκαν όλα τα στελέχη της από όλες τις γενιές, για να μας θυμίσουν πώς ρίχνουνε το δηλητήριο στις φοιτητικές νεολαίες των πανεπιστημίων.

Εξάλλου και για να μην κρύβουμε τον ήλιο με το δάχτυλο, η ενασχόληση του με την κομματική νεολαία είναι αυτή που τον οδήγησε εκεί που είναι σήμερα. Μέλος της πολιτικής επιτροπής της  Ν.Δ., γραμματέας τοπικής αυτοδιοίκησης και αναπληρωτής γραμματέας της πολιτικής επιτροπής του κόμματος. Θέσεις πολύ δύσκολες για να τις κατακτήσει κάποιος και τα κριτήρια άκρως κομματικά και μόνο.

Τα πεπραγμένα του στο δήμο Βύρωνα συνοδεύτηκαν από σωρεία καταγγελιών για τον τότε 37χρονο Νίκο Χαρδαλιά Ιδιαιτέρως εμφατικές ήταν οι κατηγορίες για οικονομικές ατασθαλίες από το Θέατρο Βράχων του δήμου Βύρωνα. Ένα θέατρο, τα έσοδα του οποίου ήταν μεγάλα ειδικά τα χρόνια των παχιών αγελάδων. Πρόκειται άλλωστε για ένα θέατρο πασίγνωστο σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, καθώς επί σειρά ετών διεξάγονται καλοκαιρινές συναυλίες αλλά και εκδηλώσεις απονομής μουσικών βραβείων γνωστού μουσικού καναλιού.

Πλησίον  του θεάτρου, λειτουργούσε και επί θητείας του Χαρδαλιά το αναψυκτήριο «ΑΣΤΡΑ» παρανόμως, καθώς δεν πήρε ποτέ του άδεια λειτουργείας από το δασαρχείο ενώ παραμένει κλειστό έως και σήμερα.

Σαν πιο πονηρός και τσαχπίνης ο Χαρδαλιάς έκανε μία κίνηση για να εκτοξευτεί η λαοφιλία και η αναγνωρισιμότητά του. Προχώρησε σε κάτι αντίστοιχο που κάνουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες στη χώρα μας, με την αγορά μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων αλλά και αθλητικών σωματείων, με απώτερο σκοπό να αποκτήσουν έρεισμα αλλά και άμεση αναγνωρισιμότητα στον κόσμο που ακολουθεί τις ομάδες αυτές. Ο Χαρδαλιάς βέβαια δεν αγόρασε δική του ομάδα, αλλά το έκανε με χρήματα των δημοτών του, με τη γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Αθηναϊκού, κατακτώντας ευρωπαϊκό τίτλο για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Δέκα χρόνια μετά, ουδέποτε έδωσε μία απάντηση που βρέθηκαν τα χρήματα για να μαζέψει την αφρόκρεμα των Ελληνίδων παικτριών της τότε εποχής και αυτός να παρουσιάζεται ως ένας εκ των συντελεστών της επιτυχίας του συλλόγου. Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα για τα έργα του επί ημερών του.

Στο κατά πόσο είναι ικανός στη διαχείριση κρίσεων, αυτό φαίνεται κάθε φορά που στερείται επιχειρημάτων και έρχεται αντιμέτωπος με τους δημότες του. Επιτίθεται  σε όποιον βρίσκεται απέναντι του γιατί δεν αντέχει τον αντίλογο και νομίζει ότι παίρνει παράσημο κάθε φορά που βγάζει τον οννεδίτικο τραμπουκισμό του. Για του λόγου το αληθές, μια απλή περιήγηση στο διαδίκτυο θα πείσει ακόμα και αυτούς που τον καλοβλέπουν.

Για ακόμα μία φορά γινόμαστε μάρτυρες ενός σάπιου πολιτικού κατεστημένου το οποίο άγεται και φέρεται αντιδημοκρατικά, εξυπηρετεί κατά κανόνα ημέτερους και ανασταίνει πολιτικά σκουπίδια για τα δικά τους συμφέροντα και μόνο.

Είναι υποχρέωση όλων των Ελλήνων πολιτών να τους στείλουμε στον αγύριστο και να επαναφέρουμε τη δημοκρατία στη σωστή της θέση, ώστε το έθνος μας και η πατρίδα μας, να μην υποστεί ξανά προδοτικές και εφιαλτικές καταστάσεις.

  • Σταύρος Μ.

Related posts

Leave a Reply