ΑΡΘΡΑ

Η ισχύς εν τη ενώσει: Εθελόντρια του δ οδήγησε το γαλλικό ΥΠΕΞ να αναθεωρήσει 

Σημείωση: Έπειτα από πρωτοβουλία της Κατερίνας Μετιτανίδου, εθελόντριας της υπερκομματικής πολιτικής οργάνωσης, “το δέλτα – πολιτική επανάσταση” για δημοσιοποίηση του θέματος ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες και να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους για το εν λόγω ζήτημα και χάρη στη συνακόλουθη μαζική αντίδραση τους, το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, προέβη σε εξ’ ολοκλήρου διαγραφή της ανάρτησης, την Δευτέρα 26/03/2018, και ανέβασε νέα, στην οποία δεν υπάρχει πλέον, η προσβλητική για τον ελληνικό και κυπριακό λαό εικόνα!

Γράφει η Κατερίνα Μετιτανίδου – διεθνολόγος

Πριν λίγες ημέρες, δημοσιεύτηκε άρθρο στην ιστοσελίδα Hellas Journal και στις ΑΠΟΨΕΙΣ σχετικά με φωτογραφία που είχε αναρτήσει το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών η οποία απεικόνιζε χαρακτηριστικό τοπίο από την Κατεχόμενη Κύπρο, ως ενδεικτική εικόνα της πόλης της Λευκωσίας, στο διαδικτυακό μέσο κοινωνικής δικτύωσης Linkedin, με σκοπό την προκήρυξη θέσης Υπεύθυνου Συνεργασίας για την γαλλική γλώσσα.

Παρόλο που υπήρξε επικριτικό σχόλιο, η φωτογραφία δεν άλλαξε, υποδηλώνοντας την αδιαφορία των υπαλλήλων του Υπουργείου που ασχολήθηκαν με αυτό το θέμα. Παράλληλα, δεν υπήρξε καμία αντίδραση από Έλληνες και Κυπρίους πολιτικούς ιθύνοντες ή αρμόδιους φορείς.

Έπειτα από πρωτοβουλία της υπερκομματικής πολιτικής οργάνωσης, “το δέλτα” για δημοσιοποίηση του θέματος ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες και να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους για το εν λόγω ζήτημα και χάρη στη συνακόλουθη μαζική αντίδραση τους, το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, προέβη σε εξ’ ολοκλήρου διαγραφή της προαναφερόμενης ανάρτησης, την Δευτέρα 26/03/2018, και ανέβασε νέα, στην οποία δεν υπάρχει πλέον, η προσβλητική για τον ελληνικό και κυπριακό λαό εικόνα!

Είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι στην παραπάνω διαδικασία δεν αναμείχθηκε κανένας πολιτικός. Η δύναμη της συμμετοχής των πολιτών αποδείχθηκε αρκετή από μόνη της  για να ασκηθεί πίεση σε ένα Υπουργείο ξένης χώρας και τελικά να ληφθεί υπόψη η γνώμη τους όχι μόνο στη θεωρία αλλά και στην πράξη. Πρόκειται δηλαδή για μία άκρως επιτυχημένη ενέργεια που πρέπει να κάνει υπερήφανους όλους αυτούς που έδειξαν ενδιαφέρον και αντέδρασαν.

Δυστυχώς πολλοί συμπολίτες μας παραμένουν αδιάφοροι για τα κοινά και την συμμετοχή στην δημόσια πολιτική ζωή της χώρας. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στους πολιτικούς οι οποίοι συνεχώς φάσκουν και αντιφάσκουν και δεν τηρούν τις προεκλογικές υποσχέσεις τους. Ως αποτέλεσμα,  οι Έλληνες πολίτες αποστασιοποιούνται από την πολιτική και από την συμμετοχή στην Κοινωνία των Πολιτών εφόσον έχουν απωλέσει κάθε πίστη και ελπίδα προς τα πολιτικά πρόσωπα. Επιδιώκουν πολύ περισσότερο το ατομικό παρά το συλλογικό συμφέρον και θεωρούν πως η απάθεια είναι η καλύτερη λύση καθώς πιστεύουν ότι είναι αδύνατον να αλλάξει κάτι σε αυτή τη χώρα και ότι οι ίδιοι δεν έχουν την δύναμη να αλλάξουν τα πράγματα.

Όλα τα παραπάνω όμως, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα πως αξίζει πραγματικά ο πολίτης να γίνεται ενεργό μέλος της Κοινωνίας των Πολιτών και να αγωνίζεται για το συμφέρον της πατρίδας του. Συνεπώς, η ουσιαστική συμμετοχή στη δημόσια πολιτική είναι άκρως σημαντική και μπορεί να επιφέρει τις επιθυμητές αλλαγές και αποτελέσματα. Επιπλέον, ενισχύει αδιαμφισβήτητα την Δημοκρατία.

Μόνοι μας μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, ενωμένοι όμως μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα ή όπως λέει η ελληνική παροιμία, “Η ισχύς εν τη ενώσει.”

Η νέα ανάρτηση ΕΔΩ

 

ypex_gallias_dixos_eikonas

Related posts

Leave a Reply