Ανάξιοι πολιτικοί για μία άξια χώρα
ΑΡΘΡΑ

Ανάξιοι πολιτικοί για μία άξια χώρα 

Γράφει η Έρντα Πρέντσι – διεθνολόγος

Μετά το σάλο που προκάλεσε η αποκάλυψη ότι ζευγάρι ευκατάστατων υπουργών έπαιρνε επίδομα ενοικίου, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε έναν μίνι κυβερνητικό ανασχηματισμό. Είναι εμφανές ότι ο ανασχηματισμός έγινε αφενός για τη διευθέτηση των άμεσων προβλημάτων  που δημιούργησε το σκάνδαλο  με το “χρυσό ζεύγος” και αφετέρου για λόγους εσωκομματικής ισορροπίας . Σε καμία περίπτωση δεν έγινε για την προώθηση  του κυβερνητικού έργου λαμβάνοντας υπόψη την υπουργοποιήση του ενός εκ των τριών εξωκοινοβουλευτικών προσώπων.

Η θέση του υφυπουργού στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας που δόθηκε στον Φώτη Κουβέλη μοιάζει περισσότερο με εξαργύρωση της ένθερμης  στήριξης που παρείχε στις τελευταίες εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτή την κίνηση, έτι μία ακόμη φορά, υποτιμάται η νοημοσύνη μας. Ένας πολιτικός που στα τέλη της δεκαετίας του 80′, επί ΠΑΣΟΚ, είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο που αφορούσε την άμυνα της χώρας, τοποθετείται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας! Επιπλέον, ο εν λόγω πολιτικός ουδεμία εμπειρία έχει ώστε να τοποθετηθεί σε μία καίρια θέση, σε ένα υπουργείο που αντιμετωπίζει, επί καθημερινή βάση, σοβαρές προκλήσεις από κράτη με αναθεωρητικές τάσεις. Δεν έχει την κατάλληλη επαγγελματική κατάρτιση για να διαχειριστεί καταστάσεις που μόνο ένας έμπειρος επαγγελματίας θα μπορούσε να αναλάβει.

Η πρώτη φορά αριστερά, που σε κάθε ομιλία, υπερτονίζει με πύρινους λόγους ότι είναι κατά του πελατειακού κράτους κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις για νεποτισμό με  την  εν λόγω ενέργεια αποδεικνύει περίτρανα από τη μία το πόσο βαθιά είναι η κρίση θεσμών και αξιών και από την άλλη το πόσο εύκολο είναι το ξεπούλημα κάθε ιδεολογίας στο βωμό της εξουσίας.

Οι πραγματικά μορφωμένοι και άξιοι πολίτες είναι δέσμιοι του διεφθαρμένου συστήματος. Παραγκωνίζονται ώστε τη θέση τους να πάρουν οι συγγενείς, οι φίλοι και οι ψηφοφόροι του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος. Χρησιμοποιείται κάθε  θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να εξασφαλίσουν τα κομματικά και κατ’ επέκταση τα ιδία συμφέροντα. Ο ωφελιμισμός σε όλο του το μεγαλείο!

Η αξιοκρατία είναι βασικό θεμέλιο κάθε δημοκρατικής κοινωνίας. “Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση” διασφαλίζει τους δημοκρατικούς θεσμούς. Είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί η αξιοκρατία στην πολιτική ζωή του τόπου ειδάλλως υπονομεύεται η δημοκρατία και αίρεται η εμπιστοσύνη των πολιτών. Επιπρόσθετα, η ανάληψη αξιωμάτων από ανάξιους και κατ’ επέκταση από  διεφθαρμένους πολιτικούς δίχως όραμα και στρατηγικό σχεδιασμό ελλοχεύει κινδύνους για την ίδια τη χώρα. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει οι κρατικοί αξιωματούχοι να επιλέγονται βάσει ικανοτήτων και δεξιοτήτων που θα ωφελούν το κοινό συμφέρον.

Δυστυχώς η  νοοτροπία των σύγχρονων «νεοελλήνων» πολιτικών είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τα διδάγματα των προγόνων μας. Ρουσφέτι (κατάλοιπο  της τουρκοκρατίας), ευνοιοκρατία και αναξιοκρατία είναι οι αρχές που κυριαρχούν στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου. Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης και δράσης. Η αρχαία ελληνική παιδεία μας διδάσκει για την αρετή, την αξιοκρατία, το αίσθημα ευθύνης, τις ηθικές και δημοκρατικές αξίες που πρέπει να διέπουν όχι μόνο τους πολιτικούς αλλά και τους πολίτες.

Ας τις ξανακάνουμε τρόπο ζωής!

Related posts

Leave a Reply