ΑΡΘΡΑ

Πολίτες και πολιτικοί εν καιρώ κρίσης: δύο μέτρα και δύο σταθμά 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι πολίτες της χώρας μας βιώνουν μια διττή πραγματικότητα. Από τη μια πλευρά αντιπαλεύουμε τον κίνδυνο της παραβίασης των Ελληνικών συνόρων μας στον Έβρο από τις Τουρκικές δυνάμεις, γεγονός για το οποίο φαίνεται να έχει αραιώσει η επίσημη ενημέρωση από την πολιτεία, και από την άλλη, στροβιλιζόμαστε στη δίνη της ύπαρξης του ιού Covid – 19, ο οποίος έχει κοστίσει τη ζωή σε συμπολίτες μας ενώ ταυτόχρονα έβαλε στον πάγο την ζωή των πολιτών σε όλα τα επίπεδα.

Την ώρα που καλούμαστε λοιπόν να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε την πρωτόγνωρη αυτή συγκυρία, διαπιστώνουμε μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, οι οποίες έρχονται να συμπληρώσουν το σκηνικό, καθώς λαμβάνονται στα πλαίσια του κατεπείγοντος με συνεχείς Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ας γίνουμε όμως πιο ακριβείς:

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον έντυπο τύπο, το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στην διανομή τόσο της τακτικής όσο και της έκτακτης επιχορήγησης στα κόμματα, ύψους 13,5 εκατομ. ευρώ για “ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς” την ίδια στιγμή που ο Υπουργός ανακοίνωσε όχι μόνο την περικοπή του εργατικού προσωπικού κατά το ήμισυ (50%) αλλά και των απολαβών τους! 

Είναι απορίας άξιον με ποιο σκεπτικό υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση στην λήψη έκτακτων μέτρων και για ποιο λόγο δεν εισηγείται ομοίως η κυβέρνηση την περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης κατά το ήμισυ, δηλαδή από 7000+ ευρώ σε 3500 ευρώ, την ώρα μάλιστα που η Βουλή την συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν παράγει έργο! 

Την στιγμή δηλαδή που το πολιτικό προσωπικό εξασφαλίζει την κάλυψη των δικών του αναγκών, στον αντίποδα εκθέτει τους πολίτες στον κίνδυνο της οικονομικής καταστροφής από την οποία δεν γνωρίζουμε καν εάν θα μπορέσουμε να επανακάμψουμε. 

Η επιχορήγηση των κομμάτων αποτελεί σημαντική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και των Ελλήνων φορολογουμένων, οι οποίοι υποχρεώνονται να συμμετέχουν σε αυτήν ακόμα και αν απέχουν συνειδητά από τις εκλογικές διαδικασίες ή ψηφίζουν λευκό ή άκυρο. 

Εξίσου αντιδημοκρατικός όμως είναι και ο καθορισμός του ύψους της βουλευτικής αποζημίωσης από τους ίδιους, την ώρα που δεν υπάρχει  αντίστοιχο δικαίωμα για κανέναν πολίτη! 

Το δέλτα – πολιτική επανάσταση, ως κίνημα που φέρνει τον πολίτη στο βήμα, διεκδικεί τα δικαιώματα του μέσα από τις δέκα ιδέες και αλλαγή του πολιτικού συστήματος, και συγκριμένα την πρόταση περί κατάργησης της κρατικής επιχορήγησης και του περιορισμού της βουλευτικής αποζημίωσης, στο πνεύμα της ίσης μεταχείρισης των πολιτών. 

Έλα κι εσύ μπροστά, ανέβα στο βήμα. Πάρε μέρος με ένα μήνυμα στο [email protected] 

  • Ζωή Βελέντζα

Related posts

Leave a Reply