ΑΡΘΡΑ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ Δ 

Παναγιώτης Μπαλακτάρης, δικηγόρος ΔΣΑ

Η ευθεία επίθεση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη συνεχίζεται. Στο βωμό της επίτευξης του επιθυμητού γι’ αυτήν, η κυβέρνηση συνθλίβει τους θεσμούς.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η νομιμοποίηση από το Συμβούλιο της Επικρατείας της διεξαχθείσας διαδικασίας για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών.

Η διάκριση των λειτουργιών στα μάτια του κ. πρωθυπουργού και των υπουργών του είναι πολυτέλεια και εμπόδιο.

Μετά την ανεπίτρεπτη προσπάθεια από τον κ. Παππά να νομοθετήσει δια τροπολογίας, μεσούσης της διάσκεψης των δικαστών του ΣτΕ, την οποίαν ανακάλεσε με παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής, ήρθε η σειρά του υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Παρασκευόπουλου, να βιάσει θεσμικά την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας.

Ο κ. υπουργός επί της Δικαιοσύνης παρήγγειλε πειθαρχική έρευνα εις βάρος μέλους της σύνθεσης του ΣτΕ που διασκέπτεται για το μείζον ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.

Αδιαφορώντας πλήρως για το παράνομο της δημοσιοποίησης των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και των παραβιάσεων των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων που υφίσταται ο εν λόγω δικαστής, ο κ. υπουργός αντί να ενδιαφερθεί για την τάξη, επενδύει στην αταξία και το χάος. Γιατί πώς αλλιώς ερμηνεύεται το γεγονός, ότι ουδεμία έρευνα διατάχθηκε για το υλικό που παρανόμως διέρρευσε στα ΜΜΕ, αλλά αντιθέτως στηριζόμενος σε αυτό το παρανόμως κτηθέν υλικό ο κ. Παρασκευόπουλος θέτει σε ομηρία κατ’ ουσίαν τον συγκεκριμένο δικαστή;

Όλοι θυμόμαστε πώς δαιμονοποίησαν και ορθώς τα στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. την δημοσιοποίηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων πρώην στενού συνεργάτη του κ. Τσίπρα.

Τώρα, που η κυβέρνηση χειρίζεται επιθετικά αυτές τις αποκαλύψεις εναντίον του δικαστή, προσβάλλοντας την ιδιωτική ζωή των πρωταγωνιστών, η ερώτηση που τίθεται είναι η εξής: Ποιός και πώς έχει τη δυνατότητα να σταματήσει τον διασυρμό των θεσμών και την αποσάρθρωσή τους;

Η απάντηση είναι: αυτή τη στιγμή ουδείς, διότι το θεσμικό οικοδόμημα δεν μπορεί και δεν θέλει.

Για αυτό, είναι η ανάγκη για εκ θεμελίων αναδιαμόρφωση των θεσμικών δομών της Ελλάδας. Πρέπει να κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ κυβέρνησης και δικαστικής εξουσίας, μεταξύ των άλλων, αν επιθυμούμε πραγματικά την ανάταξη της πατρίδας μας.

Αυτός είναι ο σκοπός του «δ». Ένας σκοπός βαθύτατα δημοκρατικός.

Related posts

Leave a Reply