Το κράτος έχει συνέχεια: νέες προσπάθειες επιρροής και ελέγχου της δικαιοσύνης
ΑΡΘΡΑ

Το κράτος έχει συνέχεια: νέες προσπάθειες επιρροής και ελέγχου της δικαιοσύνης 

«Πυξίδα μας θα αποτελέσει η αξιοκρατία και ο σεβασμός στην ιεραρχία των ανωτάτων λειτουργών της Θέμιδας. Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι απαράβατος όρος για την επαναφορά της ηρεμίας στις τάξεις της Δικαιοσύνης και κυρίως, είναι όρος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών. Για να αισθανθούν ξανά πως η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Πως είναι αξιόπιστη και αποτελεσματική».

Αυτά είχε δηλώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας όταν ανέλαβε το υπουργείο του, αλλά μάλλον δεν βρήκε ευήκοα ώτα στο κόμμα του, μιας και μόλις πριν από λίγες μέρες είδαμε την απίστευτη καταγγελία της Ένωσης δικαστικών και Εισαγγελέων για ωμή παρέμβαση βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος και συγκεκριμένα του κ. Σαλμά, περί προσωπικής του υπόθεσης που εκκρεμεί δικαστικά. 

Δεν ξέρω ειλικρινά τι είναι χειρότερο: Το να δηλώνεις άγνοια του τρόπου λειτουργίας του πολιτικού συστήματος το οποίο υπηρετείς (γιατί αυτό φαίνεται από την παραπάνω τοποθέτηση) ή το να έχεις πραγματικά άγνοια;! Σε κάθε περίπτωση, με τη σημερινή εξέλιξη έγιναν πλέον σαφή δύο πράγματα: Πρώτον, ότι καμία “τάξη και ηρεμία” δεν υπάρχει στο σημαντικότατο αυτό Υπουργείο (αντιθέτως φαίνεται ότι το Κράτος έχει όντως συνέχεια) και δεύτερον, ότι οι παρεμβάσεις έχουν περάσει πια και σε άλλο επίπεδο, δηλαδή σε αυτό των βουλευτών, μιας και έως τώρα είχαμε εντοπίσει κυρίως την παθογένεια του τρόπου διορισμού των ανωτάτων δικαστικών από το εκάστοτε Υπουργικό Συμβούλιο, δηλαδή ουσιαστικά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. 

Έτσι, ερχόμαστε αντιμέτωποι εκ νέου με τις συνέπειες της κατάστασης που επικρατεί στην δικαιοσύνη εδώ και 40 χρόνια, όσο δεν αποδεσμεύεται η δικαστική εξουσία από την εκτελεστική. Δεν θα ρωτήσω “τις πταίει”, γι’ αυτό ας δώσει την απάντηση ο καθένας μέσα του, αλλά θα ρωτήσω τι άλλο πραγματικά χρειάζεται να δούμε για να πειστούμε ότι πρέπει να “ξύσουμε” το βαρέλι απ’ τον πάτο και να προχωρήσουμε προς τα πάνω για να βγει καθαρό το προϊόν. 

Το κίνημα δ – πολιτική επανάσταση έχει αναλάβει τη δύσκολη αποστολή να φέρει την ιδέα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης στην Βουλή και να βάλει τον θεμέλιο λίθο για την αληθινή αλλαγή με συμπαραστάτες τους πολίτες και μόνο.

Κάνε λοιπόν το βήμα και πάρε μέρος στέλνοντας ένα email στο [email protected] 

  • Ζωή Βελέντζα

Related posts

Leave a Reply