ΑΝΙΚΑΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΑΡΘΡΑ

ΑΝΙΚΑΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ 

Γράφει η Έρντα Πρέντσι – διεθνολόγος

Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, το κράτος Δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ισονομία αποτελούν κυρίαρχα χαρακτηριστικά κάθε χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεπώς και της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδεικνύεται ανίκανη να διασφαλίσει τη λειτουργία της Δικαιοσύνης επεμβαίνοντας με πρωτοφανή τρόπο και απροκάλυπτα στο έργο της.

Στις 26 Ιανουαρίου 2017 ο Άρειος Πάγος αποφάσισε  την μη έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών στην Τουρκία. Τότε η κυβέρνηση με ανακοίνωσή της επικρότησε αυτή την απόφαση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα. Εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές».

Εν συνεχεία , η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου εξέδωσε απόφαση χορήγησης ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό και συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο οι συνολικά οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου  2016 στην Τουρκία .

Η εν λόγω επιτροπή έκρινε ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.
Επιπλέον , η απόφαση της Επιτροπής αναφέρει ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα» και για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να εκδοθεί στη γείτονα χώρα, καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζαλας υπέγραψε την έφεση που ασκήθηκε κατά της απόφασης της Επιτροπής στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα  λόγους δημοσίου συμφέροντος. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, θέλει να είναι βέβαιος ότι η Ελλάδα δεν χορηγεί άσυλο σε πραξικοπηματίες.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση διαψεύδει τα λεγόμενα της και επεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης. Άλλωστε, έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι είναι πρωταθλήτρια στις «κυβιστήσεις». Δεν λαμβάνει υπόψη τις εκθέσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων καθώς και την αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου. Πρωταρχικό μέλημά της είναι να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Σουλτάνου Ερντογάν.

Οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης εκθέτουν ανεπανόρθωτα την εικόνα της Ελλάδας και τους πολίτες της. Η Τουρκία δεν μπορεί να επεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης μέσω της ελληνικής κυβέρνησης χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης  το προσφυγικό ζήτημα και τις προκλήσεις στο Αιγαίο. Το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας είναι να μην γίνεται έρμαιο των συμφερόντων των γείτονων λαών.

Η ανεξάρτητη δικαιοσύνη είναι βασικός πυλώνας για τη διάκριση των εξουσιών, η οποία αποτελεί με τη σειρά της προϋπόθεση δημοκρατίας. Το δ είναι ο μόνος πολιτικός φορέας που υποστηρίζει την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας από τον έλεγχο και την επιρροή των πολιτικών.

Μάθε περισσότερο και πάρε μέρος στο: www.todelta.gr

Related posts

Leave a Reply