ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΦΙΛΩΝ ΚΟΤΖΙΑ
ΑΡΘΡΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΦΙΛΩΝ ΚΟΤΖΙΑ 

Του Παναγιώτη Μπαλακτάρη, δικηγόρος ΔΣΑ

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα υποτέλειας και υποχωρητικότητας. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην Οικονομία, όπου οι ψευδείς υποσχέσεις της κατέρρευσαν με πάταγο. Ούτε στα κοινωνικά ζητήματα, όπου η αλαζονεία και ανεπάρκεια έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και εκατομμύρια πολίτες. Αναφερόμαστε στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, εκεί όπου συγκρούεται η προσωπική ατζέντα του κ. Κοτζιά και οι κομματικές ιδεοληψίες των κυβερνώντων με την πραγματικότητα και το κυριότερο, με τα εθνικά δίκαια. Είτε αυτό είναι το Κυπριακό, είτε οι συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας, είτε η επιθετικότητα της Αλβανίας, είτε η αδιαλλαξία των Σκοπίων, παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου υποχωρητικότητα εκείνων που – προσωρινώς – εκπροσωπούν τον Ελληνισμό και τους πολίτες αυτήν την ατυχή περίοδο.

Στο Κυπριακό οι απερίσκεπτες και επιπόλαιες ενέργειες του κ. Κοτζιά έχουν διαμορφώσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο διαρκών συνομιλιών, ερήμην του ελληνικού λαού. Στο τουρκικό μέτωπο, η ζημιογόνα επίσκεψη τού, αχαλίνωτου πλέον, προέδρου της Τουρκίας στην Αθήνα και στη Θράκη απέδειξε ότι με τα εθνικά θέματα ουδείς μπορεί να παίζει ή να εξυπηρετεί προσωπικές στοχεύσεις. Το κυριολεκτικό άδειασμα που ο κ. Ερντογάν επιφύλαξε σε κάθε ευκαιρία στην ελληνική κυβέρνηση ήταν ντροπιαστικό πρωτίστως για εκείνον που τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο και αφού του επέδειξε τη γραβάτα, του έκανε λόγο για «γκουντ ντιπλόμασυ»… Στις ελληνοαλβανικές συνομιλίες ο ίδιος άνθρωπος, αναφερόμαστε στον κ. Κοτζιά, ισχυρίζεται ότι ουδέποτε ετέθη θέμα «τσάμηδων» και μόλις σήμερα του τραβάει το φύλλο συκής ο κ. Έντι Ράμα αποκαλύπτοντας ότι είναι μέρος των ζητημάτων που συζητά η Αλβανία. Στο δε Σκοπιανό, φαίνεται να υπάρχει μια ανεξήγητη σπουδή της παρέας που στεγάζεται στο Μαξίμου και του κ. Κοτζιά να προχωρήσουν σε μια λύση εθνοκτόνα, επιβλαβή και αντίθετη στα εθνικά συμφέροντα.

Παρ’ ό,τι είναι περιττό, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι σε κανένα εκ των ανωτέρω εθνικών προβλημάτων δεν έχει ακουσθεί η άποψη και η βούληση των πολιτών, τους οποίους υποτίθεται διακονούν οι πολιτικοί.  

Ωστόσο, πλην του γεγονότος ότι η κλίκα του Μαξίμου αδιαφορεί για το τι πραγματικά επιθυμούν οι πολίτες και επιχειρεί να επιβάλει το δικό της, ώστε να ικανοποιήσει όσους της έχουν υποσχεθεί «δώρα» στο οικονομικό πεδίο με το οποίο θα πάει σε εκλογές, λαμβάνουν χώρα πια σοβαρές κρατικές παλινωδίες.

Συγκεκριμένα, πριν δύο ημέρες ο υπουργός εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ένα «επιστημονικό συμβούλιο» θα ασχοληθεί με το περιεχόμενο της «συμφωνίας – πακέτο» που η κυβέρνηση σκοπεύει να συνάψει με τα Σκόπια για να γίνει αρεστή στους ολίγους και όχι στους πολλούς… Συγχρόνως, ανακοίνωσε και τη σύνθεση του «επιστημονικού συμβουλίου», το οποίο αποτελούν οι: Χρήστος Ροζάκης, ως πρόεδρος και Χάρης Παμπούκης, Αντώνης Μπρεδήμας, Φαίη Παζαρτζή, Παρούλα Περράκη, Πέτρος Λιάκουρας και Αντώνης Τζανακόπουλος, ως μέλη.

Εκτός από το προφανές της πρόσκλησης και ανάθεσης ενός εξαιρετικά σημαντικού εθνικού ζητήματος σε συγγενείς και φίλους, ανακύπτει και ένα άλλο θέμα και μάλιστα μείζον.

Η έννοια της αξιοκρατίας, την οποίαν η συντριπτική πλειονότητα των πολιτικών καταπατούν, έχει εξαφανισθεί και πλέον παράλληλες αυθαίρετες δομές αντικαθιστούν τις προβλεπόμενες και υπηρεσιακές κρατικές δομές. Σχετικώς εκφράσθηκαν και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου εξωτερικών και της διπλωματικής υπηρεσίας, οι οποίοι έχουν ως αποστολή αυτό ακριβώς που κακώς ανέθεσε ο κ. Κοτζιάς στους δικούς του. Άφησαν να διαρρεύσει η δυσφορία τους επειδή ο πολιτικός τους προϊστάμενος τούς παρακάμπτει για να συστήσει τη δική του ομάδα, η οποία δεν θα υπακούει σε υπηρεσιακά πρωτόκολλα και συναφείς γραφειοκρατικές οδηγίες, αλλά στην αυθεντία του υπουργού…

Έτσι, όμως, η άφρων επιλογή του υπουργού να δημιουργήσει ανεπίτρεπτα παράλληλες δομές διαλύει την διοικητική ιεραρχία στις υπηρεσίες του κράτους, αδρανοποιώντας μάλιστα τα πιο κρίσιμα τμήματά της. Θέτει εκποδών τα ικανά και εκπαιδευμένα στελέχη για να ευχαριστήσει γνωστούς και φίλους, αλλά και όσους έχουν συμφέρον να τον παρακολουθούν στενά∙ κι αυτόν και τις κινήσεις του. Και ο νοών νοείτω.

Με τον τρόπο αυτόν δεινοπαθούν ή και διαλύονται οι κρατικές δομές και διακυβεύονται τα εθνικά μας συμφέροντα, διότι οι κυβερνώντες αποδεικνύονται αυτό που πραγματικά είναι: οπαδοί ολοκληρωτικού καθεστώτος και πάντως, όχι της δημοκρατίας. Η δημοκρατία τούς ενοχλεί και η αξιοκρατία τούς παρεμποδίζει. Μοναδικό τους μέλημα να γίνονται αρεστοί στους ξένους και να προϋπολογίζουν το πολιτικό τους μέλλον.

Κάπως έτσι, ξεπέφτουν σε τέτοιες γελοιότητες, όπως το «Συμβούλιο Φίλων Κοτζιά».

Related posts

Leave a Reply