«Είναι ο κοινοβουλευτισμός, ηλίθιε»
ΑΡΘΡΑ

«Είναι ο κοινοβουλευτισμός, ηλίθιε» 

Σπονδύλους στον σκελετό της δημοκρατίας αποτελούν η ισότητα, η ισονομία, η ισοπολιτεία, η ισηγορία. Η βουλευτική ασυλία, αποτελεί την ακαριαία υποβάθμιση του πολίτη σε κατώτερο πνευματικά και δικαιωματικά ον και ταυτόχρονη αναβάθμιση των βουλευτών σε ανώτερα νομοτελειακά όντα που έχουν το δικαίωμα να εκφράζονται και να λειτουργούν κατ’ επιθυμίαν, δίχως αναστολές, δίχως κανόνες, δίχως τον ζυγό της δικαιοσύνης να μπορεί να λάβει σάρκα και οστά για όσα αρθρώνουν και πράττουν.

Γιατί; Διότι απλά έτσι θέλουν και μπορούν! Γιατί μπορούν; Διότι το επέλεξαν. Γιατί το επέλεξαν; Διότι κανείς  δεν τους εμπόδισε. Γιατί κανείς δεν τους εμπόδισε; Διότι οι πολίτες δεν το ζήτησαν, δεν το απαίτησαν. Γιατί δεν το ζήτησαν; Διότι δεκαετίες τώρα οι πολίτες δέχονται την προπαγάνδα από το σαθρό πολιτικό σύστημα, να θεωρούν τον εαυτό τους υποδεέστερο όσων των κυβερνούν και ας νομίζουν πως επιλέγουν αυτούς που τους εκπροσωπούν. Διότι πείστηκαν, με παραπλανητικά τεχνάσματα, ότι ζουν υπό το πολίτευμα της δημοκρατίας και αποφασίζουν για το παρόν τους και το μέλλον τους.

Διότι τους προσέφεραν κάτι το οποίο ονόμασαν δημοκρατία και πολλοί από εμάς, δεν αφιερώσαμε λίγο χρόνο από την καθημερινότητα μας να ψάξουμε και να μάθουμε ποια είναι η δημοκρατία, ποιες είναι οι θεμελιώδεις αρχές που την ορίζουν, ποια δικαιώματα προσφέρει, ποιες υποχρεώσεις ορίζει και εν συνόλω, τι πρεσβεύει και οραματίζεται. Διότι μας είπαν ότι έχουμε δημοκρατία και εμείς προχωρήσαμε σε αυτόματη λήψη διά στόματος, προβήκαμε σε αντανακλαστική κατάποση δίχως να περάσουμε από το στάδιο της μάσησης και φυσικά τώρα πνιγήκαμε γιατί η σάπια τροφή πέρασε στους πνεύμονες και δεν μπορούμε να αναπνεύσομε. Που και που βήχουμε μπας και την αποβάλλουμε αλλά ο βήχας πρέπει να γίνει πιο δυνατός. Διότι τόσες δεκαετίες, η μπουκιά πήγε χαμηλά και είναι και μεγάλη.

Σοφές οι παροιμίες που επιβιώνουν στους αιώνες για κόρακες και οφθαλμούς…  Ισχυρό το ένστικτο της πολιτικής επιβίωσης.

Στη βραχυπρόθεσμη μνήμη μας, η  μη ψήφιση, κατά πλειοψηφία, της άρσης ασυλίας του βουλευτή Παύλου Πολάκη (ΣΥΡΙΖΑ)  στο πλαίσιο κατηγορίας περί συκοφαντικής δυσφημίσεως, με τους βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων να απέχουν μεγαλειωδώς και το κόμμα της ΝΔ να παρέχει πλήρη και απροκάλυπτη κάλυψη στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.  Στο ίδιο μοτίβο και η εκκωφαντική, μόλις τον περασμένο Μάιο, απορριφθείσα κατά πλειοψηφία, άρση ασυλίας 54 ενεργών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, έπειτα από εισαγγελικό αίτημα που εστάλη στη βουλή, ως αποτέλεσμα μηνυτήριας αναφοράς πολιτών για εσχάτη προδοσία και με σχεδόν σύσσωμο το πολιτικό προσωπικό της χώρας να παρέχει κάλυψη, με τα κόμματα των ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 να δηλώνουν εκ των προτέρων ότι θα καταψηφίσουν. Και πάλι επί διακυβέρνησης ΝΔ, το 2019, απορρίφθηκαν από την ολομέλεια τα αιτήματα για άρση ασυλίας του Νίκου Φίλη (ΣΥΡΙΖΑ) το οποίο αφορούσε σε μήνυση της οικογένειας Κων/νου Κατσίφα και του ανεξαρτήτου βουλευτή Αριστείδη Φωκά για απαξιωτικές ως προς το κοινοβούλιο δηλώσεις με ταυτόχρονη κάλυψη βέβαια και του δικού τους «γαλάζιου» βουλευτή Θεόδωρου Φορτσάκη, για υπόθεση κατά την περίοδο πρυτανείας του στο ΕΚΠΑ. Ακολουθώντας την ίδια συνταγή, έξι χρόνια πριν, ο ΣΥΡΙΖΑ επί διακυβερνήσεώς του, κάλυπτε εννέα βουλευτές της χρυσής αυγής αρνούμενος να ψηφίσει την άρση ασυλίας τους κατόπιν αιτήματος των ανακριτών. Το 2016, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας αναφορά στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων καταψήφισαν την άρση ασυλίας του ανεξαρτήτου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου έπειτα από κατηγορίες για ομοφοβικό κήρυγμα παρέχοντας την πολυπόθητη πλειοψηφία. Και πάλι κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το 2017, μαζί με την καταψήφιση της άρσης για τον βουλευτή Παύλο Πολάκη (ΣΥΡΙΖΑ) ώστε να διερευνηθούν ατασθαλίες επί δημαρχίας του στα Σφακιά, πέρασε και η κάλυψη στους βουλευτές Άδωνι Γεωργιάδη (ΝΔ) για παραβίαση απορρήτου και Βασίλη Γιόγιακα (ΝΔ) για ζητήματα που αφορούσαν τη θητεία του ως νομάρχης Θεσπρωτίας. Σταθερά  κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το 2016, η πλειοψηφία των ελλήνων βουλευτών δεν ψήφισε την άρση ασυλίας του Νίκου Φίλη (ΣΥΡΙΖΑ) όταν κατηγορήθηκε για δηλώσεις του σχετικά με την γενοκτονία των Ποντίων. Όχι και στην άρση ασυλίας του βουλευτή Κων/νου Κατσίκη (ΑΝΕΛ) το 2016, όταν δέχθηκε μηνυτήρια αναφορά από το παρατηρητήριο του Ελσίνκι για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όχι την ίδια χρονιά και στην άρση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρ. Κατσώνη για κατηγορίες κατά την  περίοδο όπου τελούσε δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Αγ. Δημητρίου.

Χωρίς αιδώ, χωρίς αναστολές, με τρομακτική υπεροψία και παντελή έλλειψη αισθήματος φόβου και τιμωρίας το πολιτικό σύστημα χρόνια τώρα λειτουργεί ως ένα πλυντήριο που όποιος και αν είναι κάθε φορά ο χειριστής του, η μπουγάδα θα βγει αστραφτερή. Προς το κοινόν συμφέρον φυσικά.   

300 πιόνια, έρμαια της κομματικής γραμμής και της προσωπικής τους πολιτικής επιβίωσης.  Αποτέλεσμα των ελαχίστων έως μηδαμινών ψηγμάτων ισοπολιτείας. Υποψήφιοι, οι φρονίμως και υπάκουα  ταγμένοι στρατιώτες του κομματικού συστήματος. Και αν κατ’ εξαίρεση έχεις διαφορετική άποψη από το προκάτ, προς εγκατάσταση έργον, είσαι αποστάτης και διαγράφεσαι αλλά και πάλι δε θα βρεθείς εκτεθειμένος. Εύκολα και ΄΄δημοκρατικά΄΄.

Κόμματα, η απόλυτη προώθηση του διχασμού και της ανισότητας. Το δημοκρατικό μας αίτημα είναι σαφές. Να δοθούν οι επιλογές και ας αποφασίσουν οι πολίτες. Με τη γνώση, με το ένστικτο, με το πολύτιμο κοινό περί δικαίου αίσθημα. Οι ειδικοί να προτείνουν και οι πολίτες να αποφασίσουν αυτό που τους εκφράζει. Με το νου, με την καρδιά με τη συνείδηση. Και να εφαρμοστεί αυτό που επιθυμεί η πλειοψηφία. Δεν υπάρχουν φωστήρες. Δεν υπάρχουν εκλεκτοί, 300 μικροί και μεγάλοι πρίγκιπες. Η ολιγαρχία της ντροπή και της σήψης. Η σήψη όμως δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα. Κάποια στιγμή φέρνει το θάνατο. Διότι εν λευκώ επιταγή δεν μπορεί να έχει ουδείς να διαχειρίζεται τα όσα διαδραματίζονται στη χώρα. Ουδείς αλάνθαστος και ουδείς πρέπει να αναλαμβάνει την αποκλειστική ευθύνη αποφάσεων που καθορίζουν την πορεία της χώρας και των πολιτών της. Η ευθύνη είναι συνολικά των πολιτών και του καθενός ξεχωριστά. Στην εποχή της ασυγκράτητης εξελικτικά τεχνολογίας, οι πολίτες επιλέγουμε  να εμπλεκόμαστε ατομικά και να αποφασίζουμε διαμορφώνοντας από τη βάση την πορεία των εξελίξεων.

Στη γενέτειρα της δημοκρατίας επιλέγουμε τη δημοκρατία. Την πραγματική δημοκρατία που ουδέ μίαν σχέση έχει με το μόρφωμα του κοινοβουλευτισμού. Ας γεννηθεί  από εδώ για δεύτερη φορά και ας ταξιδέψει στα πέραντα του κόσμου. Επειδή  αξίζει σε όλους τους ανθρώπους να βιώσουν μία και ες αεί το μεγαλείο της. Να πιστέψουν στον εαυτό τους, στις ικανότητες τους και τη δυνατότητα να αποφασίζουν όσα άμεσα και έμμεσα τους προσδιορίζουν. Ας ανάψει ξανά στην Ελλάδα του σήμερα η φλόγα της και ας ζεστάνει όλη την ανθρωπότητα. Επειδή πρωτίστως το θέλουμε και δευτερευόντως το μπορούμε!

Αγαπήστε τον εαυτό σας, αγαπήστε την πατρίδα σας, αγαπήστε την ανθρωπότητα!

Αφυπνιστείτε και αντισταθείτε!

  • Αναστασία Καραπατόγλου

 

Πηγές:

https://www.tanea.gr/2020/09/10/politics/nea-minysi-tou-gianni-kourtaki-kata-tou-paylou-polaki/

https://www.tovima.gr/2020/05/27/politics/symfonia-prespon-aporrifthike-i-arsi-asylias-ton-vouleyton-tou-syriza/

https://www.iefimerida.gr/news/145544/%CE%BF-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%80%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%88%CE%B7%CF%86%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%AC%CF%81%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%AE%CF%82

https://www.skai.gr/news/politics/oxi-stin-arsi-asylias-nikolopoulou-apo-152-vouleytes

https://vouliwatch.gr/news/article/ohi-stin-arsi-asylias-gia-p-pollaki-ad-georgiadi

https://www.avgi.gr/politiki/196047_ohi-stin-arsi-asylias-fili-apo-ti-boyli

https://vouliwatch.gr/news/article/ohi-stin-arsi-asylias-katsiki-gia-omofovikes-diloseis

https://indicator.gr/%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AE%CF%8C%CF%87%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%AC%CF%81%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BA

https://www.reader.gr/news/politiki/293064/ohi-apo-ti-voyli-stis-arseis-asylias-gia-fili-fortsaki-kai-foka

 

Related posts

Leave a Reply