Η εθνική θέση για το Κυπριακό
Εθνικά Θέματα

Η εθνική θέση για το Κυπριακό 

Το παρόν άρθρο τίθεται σε ανοιχτή διαβούλευση με τους υποστηρικτές του δέλτα, σε αυτόν τον σύνδεσμο. Η συμμετοχική διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί, θα παραγάγει μία επίσημη πολιτική θέση, δεσμευτική για το κίνημα, την οποία βεβαίως θα έχουν συνδιαμορφώσει και συναποφασίσει σχετικά οι πολίτες. Πρόκειται για μία άμεση εφαρμογή δημοκρατίας, πιστή στην ιδέα του δέλτα περί διαβούλευσης με τους πολίτες.

Αναλυτικά τα προτεινόμενα σημεία που μπορούν να συγκροτήσουν μία εθνική και υπεύθυνη θέση για το Κυπριακό:

Άμεση και πλήρη αποχώρηση τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και αγγλικών βάσεων.

 1. Απομάκρυνση των παράνομων τούρκων εποίκων από τα κατεχόμενα.
 2. Επιστροφή των προσφύγων στις νόμιμες εστίες τους.
 3. Επανενσωμάτωση των κατεχομένων στην Κυπριακή Δημοκρατία.
 4. Εξακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων.
 5. Καταδίκη της Τουρκίας για την παράνομη εισβολή, τις δεκαετίες συνεχιζόμενης κατοχής καθώς και για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε.
 6. Αποζημιώσεις από το Τουρκικό κράτος για όλη την περίοδο κατοχής (ανεκμετάλλευτες περιουσίες πολιτών και καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς των κατεχομένων).
 7. Τιμωρία των υπαιτίων για τις δολοφονίες Ελλήνων της Κύπρου σε περίοδο «ειρήνης» (δεκάδες εθνοφρουροί και πολίτες στην πράσινη γραμμή, Τάσος Ισαάκ, Σολωμός Σολωμού, Θεόφιλος Γεωργιάδης).
 8. Κατάργηση καθεστώτος δύο κοινοτήτων. Αναγνώριση του τουρκοκυπριακού πληθυσμού ως μειονότητα με τα πλήρη δικαιώματα και προνόμια που προβλέπει το εθνικό, κοινοτικό και διεθνές δίκαιο.
 9. Ένα ενιαίο και κυρίαρχο Κυπριακό κράτος – ισότιμοι πολίτες – ίση ψήφος. Κανένα ρατσιστικό διζωνικό δικοινοτικό μόρφωμα – πείραμα. Καμία αντιδημοκρατική ομοσπονδία – συνομοσπονδία. Σεβασμός στις βασικές αρχές της δημοκρατίας, δίχως εθνοδιασπαστικές ποσοστώσεις και αρνησικυρίες.
 10. Δημιουργία περιφερειών και διασύνδεση τους με τους λοιπούς φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ε.Ε. μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών.
 11. Ουσιαστική ενεργοποίηση και αναβάθμιση του ενιαίου αμυντικού δόγματος του Ελληνισμού, μέσω της σύναψης ενός Αμυντικού Συμφώνου Ελλάδας – Κύπρου.
 12. Ως συνέπεια και του ανωτέρω, αναγκαιεί η άμεση κατάργηση του καθεστώτος εγγυήσεων.
 13. Απελευθέρωση και αυτοδιάθεση των πολιτών της Μεγαλονήσου.

 

Η προτεινόμενη θέση για το Κυπριακό εν συντομία:

Ενιαίο κυρίαρχο Κυπριακό κράτος – Καμία διζωνική δικοινοτική λύση,

Κατάργηση εγγυήσεων,

Απομάκρυνση τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων, καθώς και των αγγλικών βάσεων,

Καταδίκη Τουρκίας και αποζημιώσεις για την παράνομη εισβολή και κατοχή.

Πάρε μέρος και εσύ στη διαβούλευση του δέλτα στο Facebook, και διαμόρφωσε μαζί μας την επίσημη θέση του κινήματος.

Related posts

Leave a Reply