Οι ευθύνες βρίσκονται στο σύστημα και όχι στους πολίτες

Οι ευθύνες βρίσκονται στο σύστημα και όχι στους πολίτες

Γράφει ο Καλεντερίδης Σταύρος 

Ξεκινήσαμε την «Αργοναυτική εκστρατεία» της εποχής, ισότιμα, μα ήρωες όλοι, όπως αξίζει στο πλήρωμα της αιώνιας «Αργούς» που λέγεται Ελλάδα.
 
Για να υπάρχει η οποιαδήποτε ευθύνη, αρχικά πρέπει να υπάρχει πολιτική εξουσία. Προφανώς και δεν νοείται υπευθυνότητα πράξεων, αποφάσεων και γεγονότων, εάν αυτή δεν συνοδεύεται από πολιτική ισχύ.

Η ευθύνη δεν έχει καμία σχέση με την ανταλλαγή απόψεων και τις διαδικτυακές συζητήσεις, αλλά προϋποθέτει δυνατότητα επιλογής προσώπων και εφαρμογής ιδεών και προτάσεων.

Οι πολίτες κατά το σύγχρονο Ελληνικό κράτος δεν είχαν ποτέ τέτοιες δυνατότητες. Σίγουρα το πολιτικό σύστημα μέσω των υποστηρικτών του σε Μ.Μ.Ε. και πανεπιστήμια, διακινεί κατά καιρούς την προπαγάνδα εναντίον μας. “είναι καιρός να αναλάβουμε τις ευθύνες μας”, “είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι”, “εμείς τους ψηφίσαμε”, “έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν”, και άλλα παρόμοια αήθη σχόλια τα οποία αναπαράγουν αυτοί που συνειδητά ή υποσυνείδητα, από άγνοια, απόγνωση ή δόλο κατηγορούν τους πολίτες της Ελλάδας για την κατάσταση της χώρας μας.

Είναι δε ιδιαίτερα ύπουλο να κατηγορούνται οι πολίτες για ευθύνη και συνεπώς για κακή διαχείριση και άσκηση της εξουσίας τους. Με τον τρόπο αυτό καλλιεργείται ο δόλιος μύθος, όχι απλά της αυτοτιμωρίας μας, αλλά και της υποτιθέμενης δύναμής μας που ποτέ δεν είχαμε πραγματικά. Και αν πιστέψουμε σε αυτόν τον μύθο της ευθύνης και συνεπώς της πολιτικής μας δύναμης, δεν πρόκειται ποτέ να απαιτήσουμε πραγματική πολιτική ισχύ στη χώρα. Και έτσι παραμένουμε αδύναμοι και ταυτόχρονα υπεύθυνοι για όλα! Παραμένοντας πάντα στο έλεος και στον έλεγχο αυτών που μας επιβουλεύονται.

Ιδρύοντας το δ, αποφασίσαμε να τελειώσουμε οριστικά με τις αδιέξοδες και ανέξοδες κατηγορίες. Έχουμε άλλωστε υποστεί για πολύ καιρό τις πανταχόθεν προβοκάτσιες και επιθέσεις. Αρκετά. Αφού λοιπόν χρειάζεται κάποιοι να «φταίνε», τότε αυτοί σίγουρα δεν είναι οι πολίτες. Η ευθύνη βρίσκεται στο πολιτικό μας σύστημα και ήρθε η ώρα να ανατρέψουμε τις ανακρίβειες και τους μύθους που καλλιεργούνται αφελώς και ηθελημένα. 

Καιρός λοιπόν να σταματήσουμε να αυτοκαταστρεφόμαστε και να απενοχοποιηθούμε. Οι αποδείξεις για την μη υπαιτιότητα των πολιτών, αλλά και για την πολιτική μας αδυναμία, την οποία δυστυχώς εγγυάται το Σύνταγμα και οι νόμοι της χώρας, είναι αμέτρητοι. Παρακάτω αναφέρονται λίγοι μόνο εξ αυτών:

1. ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΕΣΚΕΙΑΣ ΤΟΥ

2. ΑΝΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

3. ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ «ΗΓΕΤΕΣ» ΔΕΝ ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ

4. ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΔΕΝ ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ

5. Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

6. ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ΚΑΙ ΒΑΘΥ ΚΡΑΤΟΣ

7. ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

8. ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ

9. ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΟ ΚΡΑΤΟΣ - ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

10. ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Ωστόσο υπάρχει διέξοδος. Για αυτόν ακριβώς τον σκοπό άλλωστε ιδρύσαμε το δ. Μέσω του κινήματος μας μπορούμε να υπερβούμε τα θεσμικά εμπόδια, να ασκήσουμε πολιτική πίεση απευθείας στο πολιτικό σύστημα, να επιβάλουμε τις προτάσεις που θέλουν οι πολίτες και να φτιάξουμε τη δημοκρατία μας.

Πάρε μέρος στο «δέλτα – πολιτική επανάσταση».