Ιδεολογικά θεμέλια του δ: ενότητα
Ιδεολογία

Ιδεολογικά θεμέλια του δ: ενότητα 

Γράφουν οι Καρδογιάννης Παναγιώτης και Καλεντερίδης Σταύρος 

Ξεκινήσαμε την «Αργοναυτική εκστρατεία» της εποχής, ισότιμα, μα ήρωες όλοι, όπως αξίζει στο πλήρωμα της αιώνιας «Αργούς» που λέγεται Ελλάδα. 

Εάν το πολιτικό σύστημα είναι ο σύγχρονος τύραννος της Ελλάδας, τότε το μεγαλύτερο όπλο καταστολής του, ο εθνικός διχασμός, είναι η σύγχρονη μάστιγα των πολιτών.

Δημόσιος και ιδιωτικός υπάλληλος, φασίστας και αντιφασίστας, μνημονιακός και αντιμνημονιακός, βόρειος και νότιος, περιφέρεια και πρωτεύουσα, πόλη και επαρχία. Η κοινωνία μας φαίνεται να πνίγεται από το μίσος και το διχασμό που το πολιτικό σύστημα καλλιεργεί και επιβάλει. Χειρότερος όλων, ο διαμελισμός της χώρας σε δεξιούς και αριστερούς ανθρώπους.

Είναι σαφές πως αυτοί που υποστηρίζουν τους διχασμούς και τον τεμαχισμό της κοινωνίας μας, είναι οι πραγματικοί αντίπαλοι των πολιτών. Είναι αυτοί που φοβούνται τη δύναμή μας. Πώς εξηγείται άλλωστε η υιοθέτηση ξενόφερτων ιδεολογιών του 18ου αιώνα και η προσπάθεια επιβολής τους σε μία χώρα που ιστορικά τις έχει απορρίψει; Πώς είναι δυνατόν να ορίζει τις ζωές μας σήμερα ο τυχαίος χωροταξικός διαχωρισμός του γαλλικού κοινοβουλίου από τον Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ πριν από 250 χρόνια (εκ δεξιών του οι ευγενείς, εξ αριστερών οι αντιμοναρχικοί); Πώς δεχόμαστε να κυκλοφορούν στην κοινωνία ξεπερασμένες δεξιοαριστερόστροφες έννοιες, οι οποίες ακούγονται μόνο ως γραφικότητες στα αυτιά των νέων ανθρώπων; Πώς απαλλασσόμαστε μια και καλή από τον εθνοβόρο εθνικό διχασμό που μας έχουν επιβάλλει;

Για τον σκοπό αυτό ιδρύθηκε το δ. Πρώτο ιδεολογικό θεμέλιο του κινήματός μας, ο ενωτικός του χαρακτήρας. Το ιδεολογικό οικοδόμημα του δ βασίζεται σε 10 ιδέες «κοινής λογικής», οι οποίες αποτελούν τον ελάχιστο κοινό μας παρανομαστή. Πρόκειται για στοχευμένα θεσμικές, πολιτειακές και όχι πολιτικές ιδέες, οι οποίες απευθύνουν ενωτικό κάλεσμα σε όλους τους πολίτες, ενώ λειτουργούν ανεξαρτήτως και υπεράνω των πολιτικών θέσεων του καθενός. Μία πλατφόρμα διαλόγου, συνεννόησης, επικοινωνίας, κοινής αγάπης για τη δημοκρατία αλλά και συλλογικής προσπάθειας για την επαναφορά της στη χώρα μας. Ενάντια στην τοξικότητα και την πόλωση των κομμάτων, το δ καλλιεργεί την ομόνοια, δίνοντας τον δημοκρατικό χώρο στους πολίτες να συμμετάσχουν σε κάτι ελεύθερο και ανεξάρτητο, για το καλό της Ελλάδας. Σε ένα ευγενές εγχείρημα, που δεν στοχεύει στις εκλογές, τον πλουτισμό και την ψηφοθηρία, αλλά στο να μας θυμίσει όλα αυτά, τα πράγματι πολλά, τα οποία μας ενώνουν και μας κάνουν δυνατότερους.

Ταυτόχρονα με την ενωτική φύση του δ, και με τα κοινά οράματα και όνειρα όλων μας, οφείλουμε όλοι μαζί να απορρίψουμε τις καταστροφικές ιδεολογίες με τις οποίες το πολιτικό σύστημα μας χειρίζεται και μας κακοποιεί. Να εξαλείψουμε και να καταργήσουμε τις έννοιες δεξιά και αριστερά, αλλά και τις ύπουλες πολιτικές ιδεολογίες που τις συνοδεύουν. Έτσι απορρίπτουμε και την τυποποιημένη, ιδεοληπτική σκέψη. Η λογική άλλωστε δεν μπαίνει σε ιδεολογικά και κομματικά καλούπια, αλλά προσαρμόζεται στα δεδομένα της ζωής. Αντίστοιχα, οι λύσεις στην καθημερινότητα, είτε κοινωνική είτε πολιτική, έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα και όχι με τις ιδεολογίες. Με το παρόν και τις τρέχουσες συνθήκες, και όχι με τα δόγματα και τις κομματικές βίβλους.

Το τελευταίο που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε για να υπερβούμε των ιδεολογιών και κατά συνέπεια του διχασμού, είναι πως οι ιδεολογίες μεταφράζονται πάντα από τους κομματικούς ταγούς. Οι «ορθές» πολιτικές θέσεις οι οποίες φέρουν το εκάστοτε ιδεολογικό πρόσημο, ορίζονται από τα κεντρικά των κομμάτων και όχι από τους πολίτες. Και ορίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε οι κομματικοί αρχηγοί να εκπροσωπούν, στις πλάτες μας, τα συμφέροντα των χρηματοδοτών τους και όχι της κοινωνίας. Αυτούς υποστηρίζουμε υιοθετώντας τις ιδεολογίες τους, γι’ αυτό και πρέπει να τις αποδομήσουμε.

Ποτέ δεν πρόκειται να ενωθούμε πραγματικά ως γαλάζιοι και κόκκινοι, δεξιοί και αριστεροί. Όσο βρισκόμαστε περιχαρακωμένοι στα ιδεολογικά μας στρατόπεδα, θα διαφωνούμε και θα αυτοκαταστρεφόμαστε. Ο διχασμός θα γίνει αφανισμός μας. Μόνο με ειλικρινή επαφή και αλληλοκατανόηση μπορούμε να εξέλθουμε του τενάγους. Οι «γέφυρες» που οικοδομεί η ιδεολογική πλατφόρμα του δ, σηματοδοτούν την αρχή της πορείας προς την κοινωνική συνοχή και ειρήνη.

Το πολιτικό σύστημα, άγονο και στείρο, μπορεί μόνο να ετεροπροσδιορίζεται και συνεπώς ο εθνικός διχασμός εκτός από όπλο λειτουργεί και ως ασπίδα και νομιμοποίησή του. Ως προστασία της αναξιοκρατίας, της διαφθοράς και όλων αυτών που παρασιτούν εις βάρος μας. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε άλλο.

Πάρε μέρος στο «δέλτα – πολιτική επανάσταση».

Related posts

Leave a Reply