ΑΡΘΡΑ

Όσο το θρέφεις τόσο θεριεύει: διαφθορά 

Αν εστιάσει κανείς τον φακό του στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, παρατηρεί ότι τα κομμάτια που συνθέτουν αυτό το «παζλ», αποτελούν μάστιγα για τη χώρα. Η βασική αιτία που αναγκάζει τους νέους να ανοίξουν τα φτερά τους μακριά από τη γη που τούς έθρεψε, δεν είναι η οικονομική κρίση. Σίγουρα είναι ένας πολύ βασικός και σημαντικός λόγος, αλλά δεν είναι ο μόνος και ο  βασικότερος. Η διαφθορά τούς οδηγεί στη φυγή. Η διαφθορά τούς δένει πισθάγκωνα τα χέρια, τούς απελπίζει και εν τέλει τούς ωθεί στη φυγή. Η διαφθορά είναι η λαιμητόμος της χώρας. Αγάλι-αγάλι με την αναξιοκρατία, μέλημα όσων κρατούν τα ηνία αυτού του τόπου, δεν είναι η ευημερία του, αλλά η προσωπική τους ευμάρεια.

Δυστυχώς, αν δεν είσαι μέρος του ιστού της διαπλοκής και της αδιαφάνειας, δεν έχεις μέλλον. Το σύστημα κινείται στη λογική της κακοδιαχείρισης και των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και ακριβώς αυτόν τον τρόπο σκέψης προσπαθούν να μάς επιβάλλουν, ώστε να ριζώσει στη νοοτροπία μας.

Στοχευμένα και με μεθοδικότητα, λιθοβολούν καίριους τομείς, όπως η παιδεία, που είναι και ο ζωτικότερος. Σπέρνεις μια αποδυναμωμένη, εξαϋλωμένη παιδεία, θερίζεις άτομα απαίδευτα, όχι μόνο σε επίπεδο γνώσεων, αλλά κυρίως σε αξιακό και ηθικό επίπεδο. Άτομα που ουδέν ενδιαφέρον έχουν να καλλιεργήσουν στάσεις και αξίες, να ερευνήσουν, να μάθουν και εν συνεχεία να προσφέρουν. Επομένως, ποιά είναι η «μαγιά» αυτής της χώρας;

Προσπαθούν να μάς μυήσουν στη λογική της εύκολης λύσης και του βολέματος, να μην κοπιάσουμε, αγωνιστούμε, υψώσουμε φωνή και ανάστημα. Τοιουτοτρόπως, τα προβλήματα θα διογκώνονται και θα διαιωνίζονται. Αν δεν καταλάβουμε ότι πρέπει να αντισταθούμε και να μην επικροτούμε/ανεχόμαστε το μπάχαλο του παλαιοκομματισμού, θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε έναν κυκεώνα λαθών δικών μας και των προγενεστέρων ημών.

Η δύναμή (ψήφος) μας είναι ο καθρέφτης του τόπου και της χώρας.

«Της αυτής αμαρτίας είναι το διδόναι οίς μη δει και το μη διδόναι οίς δει» (είναι εξίσου λάθος να δίνεις σε αυτούς που δεν πρέπει, με το να μη δίνεις σε αυτούς που πρέπει). – Σωκράτης.

  • Καντά Αναστασία, υποψήφια δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων με τον συνδυασμό «Αθήνα για την Ελλάδα», με υποψήφιο δήμαρχο τον Γιώργο Καραμπελιά

Related posts

Leave a Reply