Το καυτό θέμα των μυστικών κονδυλίων
ΑΡΘΡΑ

Το καυτό θέμα των μυστικών κονδυλίων 

Γράφει η Κατερίνα Μετιτανίδου

Στις αρχές Οκτωβρίου έγινε δημοσίως γνωστό ότι υπάλληλος του Υπουργείου Εξωτερικών διαβίβασε έγγραφο στη Βουλή το οποίο περιείχε πληροφορίες σχετικά με τους αποδέκτες των μυστικών του κονδυλίων. Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο διατέθηκε περίπου 1.000.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση αλβανικών και σκοπιανών μέσων ενημέρωσης, με στόχο τον επηρεασμό της κοινής γνώμης των χωρών αυτών προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων, αλλά και για την οικονομική ενίσχυση των ορθόδοξων εκκλησιών.

Έπειτα από αυτή την αποκάλυψη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος κατηγόρησε τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για κακοδιαχείριση των παραπάνω κονδυλίων εγκαινιάζοντας έναν πόλεμο δηλώσεων με τελικό αποτέλεσμα την παραίτηση του ΥΠΕΞ.

Στην πραγματικότητα, χρήματα για απόρρητες δαπάνες κατέχουν και άλλα Υπουργεία όπως το Εθνικής Άμυνας, το Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. ά. Ο σκοπός είναι η προάσπιση και η προώθηση των ελληνικών συμφερόντων και της εθνικής ασφάλειας σε χώρες του εξωτερικού μέσω της χρηματοδότησης διαφόρων φορέων και προσώπων για τη συλλογή πληροφοριών ή για διάφορες άλλες μυστικές αποστολές και πρωτοβουλίες.

Τα ζητήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:

  1. Γιατί ένα ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης έχει τόσο εύκολη πρόσβαση σε τέτοιου είδους πληροφορίες τις οποίες δεν διστάζει να δημοσιεύσει χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι είναι απόρρητες; Μας δίνεται η εντύπωση ότι γίνεται αβίαστα διαρροή απόρρητων πληροφοριών, διευκολύνοντας κράτη που επιθυμούν να συλλέξουν τέτοιες πληροφορίες.
  2. Από ό,τι φαίνεται ο κάθε Υπουργός διαχειρίζεται τα μυστικά κονδύλια χωρίς να ελέγχεται, συνεπώς δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το αν αυτά τα χρήματα πράγματι θα χρησιμοποιηθούν προς όφελος της χώρας ή το αντίθετο. Επίσης, λόγω της έλλειψης αποδεικτικών εγγράφων και ικανοποιητικού ελέγχου, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν οι Υπουργοί “τσεπώνουν” μέρος των χρημάτων αυτών ή όχι. Επιπλέον, τα ποσά που εγκρίνονται για κάθε Υπουργείο είναι σημαντικά, πρόκειται συγκεκριμένα για ποσά “μαμούθ”. Βασίζονται όμως σε πραγματικές ή πλασματικές ανάγκες;

 

Συμπερασματικά, το θέμα των μυστικών κονδυλίων είναι εκ φύσεως σκιώδες. Σίγουρα πρέπει ο εκάστοτε Υπουργός να θεωρείται υπόλογος για τη διαχείριση αυτών των χρημάτων και να γίνεται ξεκάθαρη καταγραφή των συναλλαγών συνοδευόμενη από αποδεικτικά έγγραφα. Σε διαφορετική περίπτωση κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι πολιτικοί δεν υπηρετούν το προσωπικό τους συμφέρον, κυρίως το οικονομικό, δείχνοντας αδιαφορία για το εθνικό συμφέρον.

Η στήριξη του “δ” συνεπάγεται την πίεση προς τους πολιτικούς για διαφάνεια η οποία είναι ανύπαρκτη αυτή τη στιγμή. Δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε και να παραμελούμε την ενεργό συμμετοχή μας στα κοινά και την πολιτική ζωή. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να διεκδικήσουμε την αλλαγή.

Related posts

Leave a Reply