Το παρόν άρθρο τίθεται σε ανοιχτή διαβούλευση με τους υποστηρικτές του δέλτα, σε αυτόν τον σύνδεσμο. Η συμμετοχική διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί, θα παραγάγει μία επίσημη πολιτική θέση, δεσμευτική για το κίνημα, την οποία βεβαίως θα έχουν συνδιαμορφώσει και συναποφασίσει σχετικά οι πολίτες. Πρόκειται για μία άμεση εφαρμογή δημοκρατίας, πιστή στην ιδέα του δέλτα περί διαβούλευσης με τους πολίτες.
Αναλυτικά τα προτεινόμενα σημεία που μπορούν να συγκροτήσουν μία εθνική και υπεύθυνη θέση για το Κυπριακό:
Άμεση και πλήρη αποχώρηση τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και αγγλικών βάσεων.
- Απομάκρυνση των παράνομων τούρκων εποίκων από τα κατεχόμενα.
- Επιστροφή των προσφύγων στις νόμιμες εστίες τους.
- Επανενσωμάτωση των κατεχομένων στην Κυπριακή Δημοκρατία.
- Εξακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων.
- Καταδίκη της Τουρκίας για την παράνομη εισβολή, τις δεκαετίες συνεχιζόμενης κατοχής καθώς και για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε.
- Αποζημιώσεις από το Τουρκικό κράτος για όλη την περίοδο κατοχής (ανεκμετάλλευτες περιουσίες πολιτών και καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς των κατεχομένων).
- Τιμωρία των υπαιτίων για τις δολοφονίες Ελλήνων της Κύπρου σε περίοδο «ειρήνης» (δεκάδες εθνοφρουροί και πολίτες στην πράσινη γραμμή, Τάσος Ισαάκ, Σολωμός Σολωμού, Θεόφιλος Γεωργιάδης).
- Κατάργηση καθεστώτος δύο κοινοτήτων. Αναγνώριση του τουρκοκυπριακού πληθυσμού ως μειονότητα με τα πλήρη δικαιώματα και προνόμια που προβλέπει το εθνικό, κοινοτικό και διεθνές δίκαιο.
- Ένα ενιαίο και κυρίαρχο Κυπριακό κράτος – ισότιμοι πολίτες – ίση ψήφος. Κανένα ρατσιστικό διζωνικό δικοινοτικό μόρφωμα – πείραμα. Καμία αντιδημοκρατική ομοσπονδία – συνομοσπονδία. Σεβασμός στις βασικές αρχές της δημοκρατίας, δίχως εθνοδιασπαστικές ποσοστώσεις και αρνησικυρίες.
- Δημιουργία περιφερειών και διασύνδεση τους με τους λοιπούς φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ε.Ε. μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών.
- Ουσιαστική ενεργοποίηση και αναβάθμιση του ενιαίου αμυντικού δόγματος του Ελληνισμού, μέσω της σύναψης ενός Αμυντικού Συμφώνου Ελλάδας – Κύπρου.
- Ως συνέπεια και του ανωτέρω, αναγκαιεί η άμεση κατάργηση του καθεστώτος εγγυήσεων.
- Απελευθέρωση και αυτοδιάθεση των πολιτών της Μεγαλονήσου.
Η προτεινόμενη θέση για το Κυπριακό εν συντομία:
Ενιαίο κυρίαρχο Κυπριακό κράτος – Καμία διζωνική δικοινοτική λύση,
Κατάργηση εγγυήσεων,
Απομάκρυνση τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων, καθώς και των αγγλικών βάσεων,
Καταδίκη Τουρκίας και αποζημιώσεις για την παράνομη εισβολή και κατοχή.
Πάρε μέρος και εσύ στη διαβούλευση του δέλτα στο Facebook, και διαμόρφωσε μαζί μας την επίσημη θέση του κινήματος.
Related posts
Πολιτικοί και Σύνταγμα η μεγαλύτερη απειλή του 2020
Καλή χρονιά σε όλους. Ας ελπίσουμε πως καταφέραμε να αφήσουμε πίσω στο 2020, ό,τι κακό, προβληματικό και στενάχωρο. Όλα αυτά…
Ο κοινοβουλευτισμός είναι φασισμός
Σκοπίμως καθυστέρησε η σύνταξη του παρόντος άρθρου. Ο λόγος ήταν ο ειλικρινής μας σεβασμός στην ιδέα της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης…
Ελλάδα, η Ιφιγένεια του κοινοβουλευτισμού
Και οι μάσκες έπεσαν. Αναμενόμενο μεν για την πλειοψηφία των πολιτών, οι οποίοι κατάφεραν να διακρίνουν ευθύς εξ αρχής το…
Το δημοσιογραφικό πραξικόπημα
Η κυβέρνηση με τις αποφάσεις επικοινωνιακής διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, υπέπεσε σε ένα «θανάσιμο» αμάρτημα για την ελευθερία του…
Άλλο κοινοβουλευτισμός, άλλο δημοκρατία
Τι είναι χειρότερο από τον κομμουνισμό, τον καπιταλισμό και τον φασισμό; Η αστική «δημοκρατία». Το παρόν αποτελεί ένα άρθρο που έπρεπε να είχαμε γράψει…
Η υγειονομική κρίση ως ευκαιρία αναγέννησης για την Ελλάδα
Η χώρα μας βρίσκεται ενώπιον μιας νέας οικονομικής κρίσης. Μιας κρίσης, που αν αναλογιστούμε τις συμπληγάδες των μνημονίων από τα…
200 χρόνια μετά, η Ελλάδα δεν απελευθερώθηκε πραγματικά ποτέ
Για 400 χρόνια ο Ελληνισμός υπέμεινε τον δυνάστη. Η Ελληνική Επανάσταση επέφερε την εθνική μας απελευθέρωση. Ο Ελληνισμός όμως σήμερα,…
Η πρόσβαση στην κοινωνική και πολιτική ζωή – δικαίωμα κάθε πολίτη
Δεδομένου του γεγονότος ότι η υγεία και η αρτιμέλεια αποτελούν από τα πολυτιμότερα αγαθά και τυχόν έλλειψη αυτών οφείλει να…