Τα προνόμια των βουλευτών στο ΕΚ και η απόδοση των Ελλήνων Ευρωβουλευτών
ΑΡΘΡΑ

Τα προνόμια των βουλευτών στο ΕΚ και η απόδοση των Ελλήνων Ευρωβουλευτών 

Οι Ευρωβουλευτές χαίρουν πολλών προνομίων. Ο μισθός τους ανέρχεται περίπου σε 6.700 ευρώ. Εκτός όμως από τον προαναφερθέντα μισθό λαμβάνουν και τα εξής επιδόματα:

  1. ημερήσια αποζημίωση ύψους 320 ευρώ για την κάλυψη εξόδων σίτισης, στέγασης και άλλων δαπανών,
  2. αποζημίωση γενικών εξόδων η οποία καλύπτει το κόστος μισθώματος, λειτουργίας και διαχείρισης των γραφείων τους, τα έξοδα τηλεφωνικών και άλλων λογαριασμών και τα έξοδα που προκύπτουν από την διοργάνωση εκδηλώσεων. Το προηγούμενο έτος, η αποζημίωση ανήλθε σε 4.416 ευρώ/μήνα,
  3. επιστροφή των εξόδων μετακίνησής τους για τις συνεδριάσεις των επιτροπών και των πολιτικών ομάδων αλλά και για τις συνόδους ολομέλειας,
  4. αποζημίωση λήξης θητείας, η οποία παρέχεται μετά τη λήξη της θητείας τους και ισούται με ένα μηνιαίο μισθό και χορηγείται για κάθε έτος της θητείας τους με μάξιμουμ τα δύο χρόνια,
  5. επιστροφή των 2/3 των ιατρικών τους εξόδων,
  1. τέλος, το Κοινοβούλιο παρέχει στους Ευρωβουλευτές πλήρως εξοπλισμένα γραφεία σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο καθώς και υπηρεσιακά οχήματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες μετακίνησης τους σε αυτές τις πόλεις.

Επιπροσθέτως, οι Ευρωβουλευτές έχουν την δυνατότητα να επιλέγουν τους βοηθούς τους και γενικά τα άτομα που θα δουλέψουν μαζί τους. Γι’ αυτό το σκοπό κάθε βουλευτής έχει στη διάθεση του να ξοδέψει 24.526 ευρώ/μήνα, ποσό που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου.

Ήταν η απόδοση των Ελλήνων Ευρωβουλευτών ικανοποιητική ώστε να αξίζουν αυτά τα προνόμια;

Σύμφωνα με έρευνα του ‘‘Vote Watch Europe’’, η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση  στον πίνακα κατάταξης των κρατών-μελών αναφορικά με το επίπεδο συμμετοχής των Ευρωβουλευτών στην ψηφοφορία δι’ ονομαστικής κλήσεως, με την Κύπρο να καταλαμβάνει την τελευταία θέση.

Επίσης σύμφωνα με αξιολόγηση που δημοσίευσε η προαναφερόμενη δεξαμενή σκέψης σχετικά με την δύναμη επιρροής των Ευρωβουλευτών των κρατών-μελών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων (η επιρροή στη συγκεκριμένη έρευνα έχει ουδέτερο νόημα), κανένας Έλληνας Ευρωβουλευτής δεν κατατάσσεται στη λίστα με τους 100 καλύτερους στην άσκηση επιρροής ενώ πρώτος στη σειρά κατάταξης βρίσκεται ο Antonio Tajani. Στην παραπάνω λίστα περιλαμβάνονται αρκετά μέλη από τις εξής χώρες: Γερμανία Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ρουμανία και Βουλγαρία. Στην Ελλάδα ο Ευρωβουλευτής με την μεγαλύτερη επιρροή είναι ο Δημήτρης Παπαδημούλης (GUE-NGL), Αντιπρόεδρος του ΕΚ.

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από το mepranking.eu οι περισσότερο ενεργοί Ευρωβουλευτές που ακολουθούν τον Δημήτριο Παπαδημούλη είναι ο Κώστας Χρυσόγονος (GUE-NGL) και ο Νότης Μαριάς (ECR), ενώ στον αντίποδα βρίσκονται ο Μιλτιάδης Κύρκος (S&D), ο Σωτήριος Ζαριανόπουλος (NI) και ο Θεόδωρος Ζαγοράκης (EPP).

Εν κατακλείδι, συμπεραίνουμε ότι η ψήφος μας στις επικείμενες Ευρωεκλογές είναι ψήφος τεράστιας ευθύνης. Απαιτείται ενδελεχής έρευνα από τους πολίτες προκειμένου να καταλήξουν στη ψήφο τους, όχι μόνο για τους υποψήφιους των μεγάλων κομμάτων αλλά και των μικρών και ανεξάρτητων, καθώς πρέπει να ενισχυθεί η αντιπροσώπευση και η πολυφωνία. Είναι τελικά σημαντικό να τονιστεί ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελούν κριτήριο  ψήφου τα επιτεύγματα ενός υποψηφίου στον καλλιτεχνικό ή αθλητικό χώρο και η εν γένει αναγνωρισιμότητα του, αν αυτά δεν συνοδεύονται από τις κατάλληλες δεξιότητες που απαιτεί ο ρόλος του Ευρωβουλευτή. Σε μια εποχή όπου στο διαδίκτυο κυκλοφορεί πληθώρα πληροφοριών από επίσημες και αξιόπιστες πηγές δεν υπάρχει  δικαιολογία. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι ήρθε η στιγμή να αναλάβουμε επιτέλους τις ευθύνες μας ως Ευρωπαίοι πολίτες.

  • Κατερίνα Μετιτανίδου

Related posts

Leave a Reply