ΑΡΘΡΑ

Το δ επιβεβαιώνεται ξανά: οι πολιτικοί υπαίτιοι για τη βία στη χώρα 

Γράφει η Ίριδα Σταθάκου

Θύελλα αντικρουόμενων αντιδράσεων προκάλεσε πρόσφατα η επίθεση και ο ξυλοδαρμός που υπέστη ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης από ομάδα αντιφρονούντων πολιτών στις 19/05/2018. Ήρθε η ώρα να εξετάσουμε με ψυχραιμία το αν η προκείμενη περίπτωση μπορούσε να έχει αποφευχθεί και κατά πόσον μπορούμε να θεωρήσουμε υπεύθυνους για τέτοιες πράξεις τα πρόσωπα της εγχώριας πολιτικής σκηνής. Επίσης πώς το δ προβλέποντας με εξαιρετική διορατικότητα το κύμα οργής και αγανάκτησης που είχε ξεσηκωθεί εναντίον του δημάρχου Θεσ/νίκης “προφήτευσε” ως σύγχρονη Κασσάνδρα τις εξελίξεις και πρότεινε την πλέον τελέσφορη λύση που θα είχε προλάβει όλη αυτή τη θλιβερή κατάληξη, αλλά ωστόσο ουδέποτε εισακούστηκε.

Για όσους εύλογα δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χαώδη πολυνομία της χώρας, υπάρχει νόμος (3852/2010 κεφάλαιο ΣΤ’ “ΕΠΟΠΤΕΙΑ” ΆΡΘΡΑ 214-240 ΦΕΚ τεύχος Α 87 Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης) που μεταξύ άλλων ορίζει επακριβώς τα ακόλουθα:

“Περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, σύμβουλοι δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων και εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων επιτρέπεται να παυθούν για σοβαρούς λόγους δημόσιου συμφέροντος, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ύστερα από ειδικά αιτιολογημένη έκθεση του οικείου Ελεγκτή Νομιμότητας και σύμφωνη γνώμη πειθαρχικού συμβουλίου”.

Δυστυχώς για τον ίδιο (και για εμάς), ο κ. Μπουτάρης έχει προβεί ουκ ολίγες φορές σε φρικτά ανθελληνικές δηλώσεις και έτι χείρω υπό την σημαντικότητα του δημαρχικού του θώκου στοιχειοθετώντας ακριβώς τον ως άνω ορισμό των “σοβαρών λόγων δημοσίου συμφέροντος”. Ας αποδεχτούμε ότι ο κύριος αυτός όντως σκέφτεται, ομιλεί και πιθανόν δρα ενάντια στο δημόσιο/εθνικό συμφέρον.

Φυσικά, η έκφραση απόψεων, έστω και ακραία εθνομηδενιστικών, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δικαιολογήσουν κατάπτυστα μεσαιωνικά φαινόμενα βίας και προπηλακισμού, που όχι μόνο δεν προωθούν, αλλά τουναντίον τορπιλίζουν οποιαδήποτε απόπειρα επαναφοράς της αυθεντικής δημοκρατίας στη χώρα. Οι πράξεις βίας άλλωστε έχουν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα, οσιοποιούν και εξιλεώνουν τους παραβάτες δια του βασανισμού τους κι αυτό είναι κάτι το οποίο σφόδρα απευχόμαστε. Αυτό που πρέπει να γίνει σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι να κινητοποιηθεί ο δυσκίνητος (ή μήπως τυφλός;) μηχανισμός της διοικητικής και (γιατί όχι;) και της ποινικής δικαιοσύνης ώστε όλοι αυτοί που σφάλλουν να λαμβάνουν αυτό που πραγματικά τους αξίζει.

Ο προσφορότερος τρόπος να τιμωρηθεί ο κύριος Μπουτάρης θα ήταν προφανώς όχι να ξυλοκοπηθεί αγρίως, αλλά κάτι πιο επώδυνο για αυτόν, ωστόσο άκρως ειρηνικό: να απωλέσει τα αξιώματα και τη δημαρχική του καρέκλα και να ευτελιστεί μόνο και μόνο δια της αποστέρησης της προνομιακής του αίγλης. Δηλαδή να γίνει ακριβώς ότι ο νόμος ορίζει, ήτοι να παυθεί αμέσως με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, με όλες τις προϋποθέσεις που περιγράφονται στο σώμα της διάταξης.

Το δέλτα, αφού αφουγκράστηκε την οργή των πολιτών και ορμώμενοι και οι ίδιοι οι εθελοντές του από εθνική ευσυνειδησία, στις 14/03/208 κατέθεσε επισήμως επιστολή στο Υπουργείο Εσωτερικών απευθυνόμενη προσωπικά στον κ. Σκουρλέτη προτείνοντας μετ’ επιτάσεως να παυθεί άμεσα ο κ. Μπουτάρης καθώς καταφανώς είχε προβεί σε λόγια κι ενέργειες αντίθετες προς το εθνικό συμφέρον. Η επιστολή έλαβε τον αριθμό πρωτοκόλλου 1281/14.03.2018, ανακοινώθηκε δε από τη σελίδα του δέλτα στο facebook στις 22/03/2018.

Τουτέστιν, σε απλά ελληνικά θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί όλη αυτή η αξιολύπητη για τη χώρα μας εικόνα αφενός ότι υπάρχει ένας δήμαρχος με ανθελληνικά φρονήματα αφετέρου ότι λιντσάρεται από τον εξαγριωμένο όχλο, απλώς και μόνο αν οι ιθύνοντες και τα πολιτικά πρόσωπα έτειναν ευήκοον ους στη φωνή των πολιτών, στη φωνή που επαυξάνει το δέλτα.

Ποιος ευθύνεται λοιπόν για τέτοιου είδους περιστατικά;;; Μεμονωμένα πρόσωπα σε ακατάλληλες θέσεις που είτε καλώς είτε κακώς έχουν τις ενδεχομένως βλαπτικές τους απόψεις, οι αγανακτισμένοι πολίτες ή μήπως οι διεφθαρμένοι, εξουσιομανείς χαλίφηδες της πολιτικής που υποθάλπουν ένα εξίσου σαθρό πολιτικό σύστημα που κωφεύει και αδικεί;;;

Το δέλτα, ως υπερκομματικό κίνημα έχει υψώσει το λάβαρο της πολιτικής επανάστασης ώστε να επανέλθει η μόνη αυθεντική , συμμετοχική δημοκρατία για την οποία είμαστε περήφανοι απόγονοι των γεννητόρων της. Στο πνεύμα αυτής της ιδεολογίας και των 10 ιδεών κοινής λογικής αυτονόητα καταδικάζουμε όλες τις πράξεις βίας και επικροτούμε, προωθούμε και μετερχόμαστε αποκλειστικά και μόνο ειρηνικών και δημοκρατικών λύσεων και μεθόδων. Βεβαίως, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την αναγκαιότητα για παραδειγματική τιμωρία όλων όσων μηχανεύονται τον εθνικό, κοινωνικό και πολιτισμό ξεπεσμό της χώρας κι εργαζόμαστε αδιάκοπα ώστε να προτείνουμε λύσεις και να ασκούμε συνεχείς πιέσεις σε όλους τους υπεύθυνους φορείς. Δεν θα παύσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για να επανέλθει η αυθεντική Δημοκρατία στον τόπο και ως ιδεολογία και ως μεθοδολογία και ως πρακτική εφαρμογή.

Related posts

Leave a Reply