Τέλος στην αισχροκέρδεια και τα καρτέλ της κινητής τηλεφωνίας
ΑΡΘΡΑ

Τέλος στην αισχροκέρδεια και τα καρτέλ της κινητής τηλεφωνίας 

Στις μέρες μας, η πρόσβαση στο ίντερνετ και οι χαμηλές και ανταγωνιστικές χρεώσεις δεδομένων που προσφέρουν οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας για μεγάλο όγκο ή και απεριόριστα δεδομένα με σκοπό την επιδίωξη αυτού του σκοπού αποτελεί πλέον θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών σε ένα ανταγωνιστικό εμπορικό περιβάλλον.

Ως γνωστόν η Ελλάδα κατέχει την πιο ακριβή τιμολογιακή πολιτική αναφορικά με τις χρεώσεις δεδομένων, στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της αγγλικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Cable,  η χρέωση 1 GB αγγίζει τα 28.88 ευρώ ενώ η αντίστοιχη χρέωση στην Πολωνία είναι μόνο 1,17 ευρώ/GB και στην Ουκρανία 0,45/GB. Μάλιστα η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση στην παγκόσμια κατάταξη με τελευταία τη Ζιμπάμπουε. Προφανώς, η απόκλιση είναι μεγάλη και έχει σοβαρό αντίκτυπο στην τσέπη του Έλληνα καταναλωτή ο οποίος ήδη επιβαρύνεται από διαφόρων ειδών υψηλές κρατικές εισφορές ενώ ο βασικός μισθός του παραμένει χαμηλός.

Τον προηγούμενο χρόνο ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους ελληνικών εταιρειών με σκοπό να ασκήσει πίεση για μείωση του κόστους τιμών και υψηλότερη προσφορά GB. Οι τελευταίοι δεσμεύτηκαν προς αυτή την κατεύθυνση, παρόλα αυτά σχεδόν ένα μήνα μετά παρατηρούμε ότι όλοι οι πάροχοι πλην ενός, εξακολουθούν να προτείνουν ακριβά συμβόλαια με μέγιστο όριο τα 40 GB, ενώ για παράδειγμα στη Γαλλία στην ίδια τιμή προσφέρονται 100 GB. Συνεπώς, η συνάντηση κρίνεται ανεπιτυχής καθώς ο πρωθυπουργός ούτε ανέλαβε την πρωτοβουλία να προχωρήσει στις απαραίτητες φορολογικές ελαφρύνσεις προς τις εταιρείες ούτε άσκησε αρκετή πίεση ώστε οι τιμές των συμβολαίων να είναι όντως συμφέρουσες. Το ιδιωτικό συμφέρον είναι και πάλι ο νικητής.

Υπενθυμίζουμε ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο αποτελεί δημόσιο αγαθό σε πολλές χώρες και όχι μέσο αισχροκέρδειας κατά των πολιτών, όπως ισχύει στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό καθίσταται αδήριτη η ανάγκη διευκόλυνσης της πρόσβασης στο ίντερνετ των πολιτών, και βέβαια ανεξαρτήτως ηλικίας. Οι πολιτικοί ιθύνοντες χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν ότι τέτοιες κινήσεις, που γίνονται μόνο για να συγκεντρώσουν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους, είναι άκρως επιφανειακές και αργά ή γρήγορα γίνονται αντιληπτές από τους πολίτες. Ευελπιστούμε λοιπόν σε ουσιαστικό διάλογο που επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα από τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους πολιτικούς μέσω της αλλαγής επιβαρυντικών μέτρων και την άσκηση κατάλληλων τεχνικών άσκησης πίεσης που ως πολιτικοί θα έπρεπε ήδη να γνωρίζουν.

  • Κατερίνα Μετιτανίδου

Related posts

Leave a Reply