Η χώρα μας έχει υποφέρει στην ιστορία της λόγω δημοψηφισμάτων που προκήρυξε η εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Σε όλες τις περιπτώσεις, τα ερωτήματα τέθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ελεγχόμενα, να προκαταβάλλουν το αποτέλεσμα και εν τέλει να στοιχίσουν στη χώρα μας. Επειδή λοιπόν εκείνος που κάνει την ερώτηση, μπορεί να προκαλέσει και την απάντηση που θέλει, πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες θεσμικές ρυθμίσεις, με βάση τις οποίες οι μόνοι που θα μπορούν να εκκινήσουν τις διαδικασίες για δημοψήφισμα, να είναι προφανώς οι πολίτες. Οι διαδικασίες για να γίνει ένα δημοψήφισμα πρέπει να είναι υποχρεωτικά δημοκρατικές, δίκαιες, και με τρόπο που να προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων. Ο θεσμός αυτός πρέπει να ξεκινήσει αρχικά σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, για θέματα της εκάστοτε περιοχής, έτσι ώστε να εξοικειωθούν οι πολίτες με το τι σημαίνει πραγματικά δημοκρατικό και όχι ελεγχόμενο δημοψήφισμα. Ενδεικτικά, οι πολίτες κάθε περιφέρειας μπορούν να έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν τη διενέργεια δημοψηφίσματος για θέμα το οποίο περιορίζεται στα όρια της περιφέρειάς τους, αρκεί να συλλέξουν αριθμό υπογραφών ίσο ή μεγαλύτερο από το ένα δέκατο (1/10) του αριθμού των ψηφοφόρων στην εν λόγω περιφέρεια. Οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν για τη συχνότητα των εν λόγω δημοψηφισμάτων στις τοπικές τους κοινωνίες (είτε ελεύθερη είτε συνδεδεμένη χρονικά με τις εκλογές) και η συχνότητα αυτή μπορεί από περιοχή σε περιοχή να διαφέρει.
Related posts
Πολιτικοί και Σύνταγμα η μεγαλύτερη απειλή του 2020
Καλή χρονιά σε όλους. Ας ελπίσουμε πως καταφέραμε να αφήσουμε πίσω στο 2020, ό,τι κακό, προβληματικό και στενάχωρο. Όλα αυτά…
Ο κοινοβουλευτισμός είναι φασισμός
Σκοπίμως καθυστέρησε η σύνταξη του παρόντος άρθρου. Ο λόγος ήταν ο ειλικρινής μας σεβασμός στην ιδέα της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης…
Ελλάδα, η Ιφιγένεια του κοινοβουλευτισμού
Και οι μάσκες έπεσαν. Αναμενόμενο μεν για την πλειοψηφία των πολιτών, οι οποίοι κατάφεραν να διακρίνουν ευθύς εξ αρχής το…
Το δημοσιογραφικό πραξικόπημα
Η κυβέρνηση με τις αποφάσεις επικοινωνιακής διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, υπέπεσε σε ένα «θανάσιμο» αμάρτημα για την ελευθερία του…
Άλλο κοινοβουλευτισμός, άλλο δημοκρατία
Τι είναι χειρότερο από τον κομμουνισμό, τον καπιταλισμό και τον φασισμό; Η αστική «δημοκρατία». Το παρόν αποτελεί ένα άρθρο που έπρεπε να είχαμε γράψει…
Η υγειονομική κρίση ως ευκαιρία αναγέννησης για την Ελλάδα
Η χώρα μας βρίσκεται ενώπιον μιας νέας οικονομικής κρίσης. Μιας κρίσης, που αν αναλογιστούμε τις συμπληγάδες των μνημονίων από τα…
200 χρόνια μετά, η Ελλάδα δεν απελευθερώθηκε πραγματικά ποτέ
Για 400 χρόνια ο Ελληνισμός υπέμεινε τον δυνάστη. Η Ελληνική Επανάσταση επέφερε την εθνική μας απελευθέρωση. Ο Ελληνισμός όμως σήμερα,…
Η πρόσβαση στην κοινωνική και πολιτική ζωή – δικαίωμα κάθε πολίτη
Δεδομένου του γεγονότος ότι η υγεία και η αρτιμέλεια αποτελούν από τα πολυτιμότερα αγαθά και τυχόν έλλειψη αυτών οφείλει να…