ΑΡΘΡΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΔΕΛΤΑ 

Του Παναγιώτη Μπαλακτάρη, δικηγόρος ΔΣΑ

Δε ξέρω πόσοι πιστεύουν ότι ζούμε σε μια ευνομούμενη χώρα, πάντως σε Δημοκρατία που σέβεται τους πολίτες της δε ζούμε. Εξ αφορμής της υπόθεσης του Ελληνικού, κανένα κόμμα από τα υπάρχοντα δεν έχει μεριμνήσει έστω να υπάρξει στοιχειώδης ενημέρωση. Αντιθέτως, η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εμπαίζουν τον ελληνικό λαό. Οι πολίτες έχουν μείνει αμέτοχοι ως προς την ουσία της υπόθεσης. Οι μόνοι εκ των πολιτών που σπεύδουν να πάρουν θέση και να υποστηρίξουν τη μία ή την άλλη πλευρά είναι τα «εξαπτέρυγα» κομματικών σχηματισμών ή άλλων πολιτικών οντοτήτων, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν λόγο να εξυπηρετούν συμφέροντα αλλότρια των εθνικών.

Πέρα από το προφανές, ότι είναι τουλάχιστον περίεργο να υπήρχαν αρχαία στον χώρο του πρώην αεροδρομίου αλλά η περιοχή να ήταν αεροδρόμιο, καλόν είναι να μάθουμε να μην αποκρυσταλλώνουμε άποψη, όταν δεν είμαστε ενημερωμένοι. Και η ενημέρωση απαιτεί γνωστοποίηση και μελέτη όλων των στοιχείων.

Και στην προκειμένη περίπτωση του Ελληνικού, ουδείς ενδιαφέρθηκε να ενημερώσει έγκυρα και έγκαιρα τον ελληνικό λαό. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε κάποιο από τα άλλα κόμματα της αξιωματικής και της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ούτε καν οι σύλλογοι αρχαιολόγων έστερξαν να μας γνωστοποιήσουν τις πτυχές του ζητήματος. Το ΚΑΣ έστω θα όφειλε να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνεδρίασής του, αν η συνεδρίαση αυτή έγινε με μοναδικό σκοπό το δημόσιο συμφέρον και όχι άλλα, άνομα συμφέροντα…

Και γι’ αυτό δεν μιλάει κανείς. Ποιός από τους ανωτέρω φορείς σέβεται τον πολίτη; Ουδείς! Επομένως, πόρρω απέχουμε από μια Δημοκρατία που σέβεται τους πολίτες της.

Και αυτός είναι ο βασικός λόγος που μία από τις δέκα προτάσεις κοινής λογικής του δέλτα είναι η διαβούλευση, έννοια άγνωστη στο υπάρχον πολιτικό σύστημα.

Related posts

Leave a Reply