ΑΡΘΡΑ

ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ Δ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ 

Του Σταύρου Καλεντερίδη – Πολιτικός επιστήμονας, διεθνολόγος και επικοινωνιολόγος

Το δ είναι ένα πολιτικό, υπερκομματικό κίνημα που σκοπεύει να αλλάξει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της χώρας. Βασίζεται σε 10 ιδέες «κοινής λογικής», που θεωρούνται κοινώς και ευρέως αποδεκτές.

Τι αλλαγές όμως θα επιφέρουν οι μεταρρυθμίσεις του δ στη ζωή και την καθημερινότητα μας; Ποια θα είναι η νέα πολιτική πραγματικότητα μετά την εφαρμογή των 10 ιδεών;

[trx_toggles type =”toggles” style=”1″ icon=”left” counter=”off” initial=”1″]
[trx_toggles_item title=”ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ” open=”no”]
Η ανεξάρτητη δικαστική εξουσία θα φέρει πιο δίκαιους νόμους. Τέλος στους νόμους βουλευτών οι οποίοι νομοθετούν υπέρ του εαυτού τους και των συμφερόντων τους και κατά των συμφερόντων του πολίτη. Παράλογη και αντισυνταγματική νομοθεσία, βλέπε αναδρομική φορολόγηση κτλ. θα αποτελεί μακρινό και σκοτεινό παρελθόν. Η Ελλάδα θα γίνει πιο δίκαιη, πιο ειρηνική και ευνομούμενη. Επίσης η ανεξάρτητη δικαστική εξουσία θα μπορεί επιτέλους να ασκεί ελεύθερα δίωξη σε πολιτικούς και αξιωματούχους που παρανομούν (πολλές φορές εις βάρος του δημοσίου). Οι παρανομούντες θα διώκονται ενώ όσοι ρέπουν προς την παρανομία θα το ξανασκέφτονται πριν τολμήσουν να ασχοληθούν με τα κοινά για να πλουτίσουν. Έτσι θα εκλείψει η οικογενειοκρατία και η ευνοιοκρατία. Οι δημόσιες συμφωνίες και συμβάσεις θα ελέγχονται και θα διέπονται από κανόνες δικαίου και συνεπώς θα είναι προς όφελος μας και όχι εναντίον μας. Τέλος στις μίζες, και τη ξεδιάντροπη κλοπή των αποθεμάτων της Ελλάδας. Τέλος και στην ασυδοσία και τη διαφθορά – αυτή τη χρόνια εκφυλιστική μάστιγα της χώρας μας. Η Ελλάδα θα αποκτήσει αξιοκρατική δικαστική εξουσία η οποία θα προστατεύει και θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών.
[/trx_toggles_item]
[trx_toggles_item title=”ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ” open=”no”]
Το τέλος στην κρατική επιχορήγηση των κομμάτων θα περιορίσει τη δυνατότητα των κομμάτων να προσλαμβάνουν κομματικά στελέχη τα οποία δεν προσφέρουν τίποτα στην κοινωνία, ενώ θα αναγκάσουν τα κόμματα να απευθυνθούν στα μέλη τους για να αποκτήσουν έσοδα με νόμιμο και διαφανή τρόπο. Οι χρηματικές εισφορές στα κόμματα θα είναι ελεγχόμενες ενώ θα υπάρχουν πλέον ίσες πολιτικές ευκαιρίες εκλογής για όλους. Τα επικείμενα έσοδα που θα εξασφαλισθούν, μπορούν να αξιοποιηθούν στην παιδεία, σε κοινωφελείς σκοπούς ή σε οποιονδήποτε άλλο δημιουργικό τομέα.
[/trx_toggles_item]
[trx_toggles_item title=”ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ” open=”no”]
Το τέλος στην κομματική επιλογή αξιωματούχων θα επιφέρει ικανά στελέχη σε διοικητικές θέσεις της πολιτείας. Θα φέρει στην επιφάνεια τους καλύτερους. Οι υπουργοί θα είναι οι βέλτιστοι ειδικοί στο αντικείμενο τους και όχι απλά οι «φίλοι» ή τα πρωτοπαλίκαρα του κομματάρχη. Οι ικανοί και καταρτισμένοι αξιωματούχοι θα παράγουν αντίστοιχα το βέλτιστο δυνατό έργο, με όραμα και ποιότητα στην παιδεία, σχέδιο και οικονομικά οφέλη στον τουρισμό, ποιότητα και μέριμνα στην υγεία, ανάπτυξη στην οικονομία, κτλ. ανεβάζοντας έτσι το βιοτικό μας επίπεδο αλλά και εν γένει το επίπεδο της χώρας. Επιπλέον, με την ιδέα αυτή, θα εκλείψουν οι βαρόνοι και οι πανίσχυροι επαγγελματίες πολιτικοί, και έτσι δεν θα υπάρχει χώρος για να ευδοκιμήσουν οι πελατειακές σχέσεις που τόσο πολύ διαφθείρουν την κοινωνία μας.
[/trx_toggles_item]
[trx_toggles_item title=”ΑΣΥΛΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ” open=”no”]
Η κατάργηση της ασυλίας των πολιτικών θα τους καταστήσει επιτέλους υπεύθυνους των πράξεων τους. Κανείς δεν θα μπορεί να κρύβεται πίσω από τον νόμο. Αυτό σε συνδυασμό με την κατάργηση των προνομίων τους, θα επαναφέρει τους πολιτικούς στην πραγματικότητα (που όλοι βιώνουμε) και θα τους οδηγήσει σε χρηστή διακυβέρνηση της πολιτείας. Αντί δηλαδή οι πολιτικοί να νομοθετούν καθήμενοι στα πούπουλα, προστατευμένοι σε μια χρυσή γυάλα από ασυλίες και πλουσιοπάροχα προνόμια, θα παράγουν νομοθετήματα που θα αφουγκράζονται τα προβλήματα και τις προκλήσεις του πολίτη μιας και αυτά θα επηρεάζουν πλέον και τους ίδιους.
[/trx_toggles_item]
[trx_toggles_item title=”ΜΙΣΘΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ” open=”no”]
Το τέλος στον καθορισμό του μισθού των βουλευτών από τους ίδιους, θα εξισώσει όπως είναι φυσικό το εισόδημα των πολιτικών με αυτό της αγοράς αλλά και της πραγματικότητας, και θα τους οδηγήσει με αυτό τον τρόπο στο να νομοθετούν υπέρ της ανάπτυξης και με γνώμονα τη βελτίωση της οικονομίας.
[/trx_toggles_item]
[trx_toggles_item title=”ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ” open=”no”]
Η υποχρεωτική διαβούλευση με τους πολίτες για τη λήψη αποφάσεων θα σταματήσει τους πολιτικούς να αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς και εναντίον μας. Για παράδειγμα οι βουλευτές για μείζονα θέματα της επικαιρότητας (π.χ. μεταναστευτικό) θα απευθύνονται απευθείας στους πολίτες της περιφέρειας τους και θα υιοθετούν τις απόψεις της συνέλευσης των πολιτών εκεί. Αντί δηλαδή να υποτάσσονται στην κομματική γραμμή ή να ψηφίζουν κατά συνείδηση ως μονάδες αγνοώντας τη βούληση των ψηφοφόρων τους, να επιλέγουν τη μοναδική δημοκρατική επιλογή και να εκφράζουν απόλυτα τη βούληση των ανθρώπων που φέρονται πως εκπροσωπούν. Με τόσο απλό τρόπο, για τα σημαντικά ζητήματα οι απόψεις μας θα ακούγονται μέσα στη βουλή, ενώ οι όποιες αποφάσεις θα πηγάζουν από εμάς τους ίδιους και δεν θα βιώσουμε ξανά πολιτικές που στοιχίζουν στη χώρα και την κοινωνία. Με άλλα λόγια, θα υπάρχει άμεση συμμετοχή του κάθε πολίτη στα κοινά και τη λήψη αποφάσεων, μόνιμος και διαρκής έλεγχος των πολιτικών, καθώς και μόνιμη και διαρκής έκφραση της βούλησης μας.
[/trx_toggles_item]
[trx_toggles_item title=”ΤΟΠΙΚΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ” open=”no”]
Τα τοπικά δημοψηφίσματα από πολίτες θα μας εξοικειώσουν σε διαδικασίες πραγματικής συμμετοχής και δημοκρατίας, ενώ θα μας δώσουν και τη δυνατότητα να υλοποιούμε τις δικές μας συλλογικές ιδέες για τις τοπικές μας κοινωνίες. Έτσι, θα μπορούμε να αποφασίζουμε για τη δημιουργία ενός πάρκου, ενός θεάτρου ή μιας βιβλιοθήκης στο δήμο μας σε κάποιον ανεκμετάλλευτο ή παραμελημένο δημοτικό χώρο. Κυρίως όμως, θα δοθεί ένα οριστικό τέλος στο μονοπώλιο της πολιτικής ζωής και συμμετοχής από τα κόμματα.
[/trx_toggles_item]
[trx_toggles_item title=”ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ Ο.Τ.Α.” open=”no”]
Η ανεξαρτησία δήμων και περιφερειών από την Αθήνα και τα υδροκέφαλα υπουργεία, θα δώσει τη δυνατότητα σε δημάρχους και περιφερειάρχες που θέλουν πραγματικά να προσφέρουν στον τόπο τους, να το κάνουν, χωρίς να πολεμάνε το γραφειοκρατικό τέρας της κυβέρνησης ή να υποχρεώνονται στον κάθε υπουργό για να γίνουν τα αυτονόητα έργα στην περιοχή τους. Έτσι, με ίδια έσοδα και κοινοτικά κονδύλια, οι ΟΤΑ μπορούν εύκολα και ανεμπόδιστα να προχωρούν σε έργα όπως π.χ. δημιουργία μετρό, έργα ανάπλασης, δημιουργία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κτλ. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί η ισότητα δήμων και περιφερειών αλλά και η αναγκαία πολιτική αποκέντρωση στην Ελλάδα.
[/trx_toggles_item]
[trx_toggles_item title=”ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ” open=”no”]
Η ξεκάθαρα παλαιοκομματική δομή των κομμάτων σήμερα αποτελεί πηγή διαφθοράς και κενό δημοκρατίας, και με την υποχρεωτικά δημοκρατική τους λειτουργία που θα επιφέρει το δ, τα κόμματα θα αναγκασθούν να αποτινάξουν το αμαρτωλό παρελθόν τους (νεολαίες, κομματικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, κτλ.) και να αρχίσουν να προσφέρουν πραγματικά στην κοινωνία. Τα κόμματα για να συνεχίσουν να υπάρχουν θα μεταμορφωθούν σε κέντρα δημοκρατίας, ενώ σκοπός τους θα είναι η προσφορά στον πολίτη. Με αυτό ως γνώμονα, τα πολιτικά κόμματα θα δημιουργήσουν επιτέλους πραγματικά χρήσιμους φορείς όπως ινστιτούτα μελετών, ακαδημίες πολιτικής κατάρτισης, ερευνητικά κέντρα, φιλανθρωπικές οργανώσεις, κτλ. Τέλος, θα υπάρχει απόλυτη λογοδοσία στους πολίτες, με πλήρη οικονομική διαύγεια των κομμάτων και επακόλουθη μείωση της διαφθοράς τους.
[/trx_toggles_item]
[trx_toggles_item title=”ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΡΙΣΜΑ” open=”no”]
Το τέλος του παλαιοκομματικού χρίσματος και των προεπιλεγμένων υποψηφίων θα οδηγήσει σε προκριματικές εκλογικές διαδικασίες και σε αντιπροσώπους οι οποίοι εκφράζουν τα δικά μας συμφέροντα και όχι αυτά των κομματικών αφεντικών και των χορηγών τους. Οι πολιτικοί θα αναδεικνύονται επιτέλους από τους πολίτες, θα λογοδοτούν σε εμάς και θα εργάζονται για εμάς. Θα έχουμε πολιτικούς υπεράνω κομμάτων και υπέρ των πολιτών.
[/trx_toggles_item]
[/trx_toggles]

Related posts

Leave a Reply