ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

Του Παναγιώτη Μπαλακτάρη, δικηγόρος ΔΣΑ

Η είδηση αναφέρει, ότι σε πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση και είναι προς ψήφιση περιέχονται διατάξεις ανομίας! Σύνηθες θα πουν κάποιοι, αυτονόητο θα αντιτάξουν κάποιοι άλλοι. Όμως, οι συγκεκριμένες διατάξεις επιβάλλουν την προσοχή μας.

Σύμφωνα με το κατατεθέν πολυνομοσχέδιο και μετά την ψήφισή του από την Βουλή, το Δημόσιο θα μπορεί να πραγματοποιεί έξοδα χωρίς να απαιτείται πλέον ο προληπτικός έλεγχος που μέχρι πρότινος διενεργείτο από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει πως η νομοθετική εξουσία δίνει λευκή επιταγή στην εκτελεστική εξουσία, παρακάμπτοντας την δικαστική εξουσία. Στην ουσία, όμως, στο κομβικό αυτό σημείο έχουμε εκτροπή της Δημοκρατίας. Το γιατί θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε παρακάτω.

Ο ανώτατος Καταστατικός Χάρτης της πατρίδος μας είναι το Σύνταγμα της Ελλάδος. Το εν λόγω κείμενο πραγματώνει την συμφωνία μεταξύ των πολιτών και της εκάστοτε εξουσίας για το πώς και εντός τίνος πλαισίου θα λαμβάνει σάρκα και οστά η διακυβέρνηση στην ελλαδική επικράτεια. Μεταξύ πολλών άλλων άρθρων, στο Σύνταγμα υπάρχει και η διάταξη του άρθρου 98 παρ. 1 περ. α΄ στην οποία αναφέρεται ρητώς: «Στην αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανήκουν ιδίως: α. Ο έλεγχος των δαπανών του Κράτους, καθώς και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων νομικών προσώπων, που υπάγονται με ειδική διάταξη νόμου στο καθεστώς αυτό». Επίσης, η κωδικοποίηση των νόμων που αφορούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο έγινε με τον νόμο 4129/2013. Η προαναφερθείσα συνταγματική διάταξη σε συνδυασμό με τις σχετικές όμοιες του τυπικού νόμου καθορίζουν τη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο είναι Δικαστήριο.

Η αιτία των ανωτέρω νομοθετικών προβλέψεων είναι η νομιμότητα και σκοπός κυρίως ο περιορισμός των άκρατων παροχών, μια συνήθεια στην οποία ρέπουν όλες οι κυβερνήσεις. Είτε ενόψει εκλογών, είτε επειδή οι κυβερνήσεις θέλουν να γίνονται αρεστές και όχι χρήσιμες στους πολίτες, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να επιδίδονται σε κρατικές δαπάνες που εξυπηρετούν ψηφοθηρικούς σκοπούς. Σε αυτήν την εγκληματική συμπεριφορά οφείλεται ο εκτροχιασμός της εθνικής μας οικονομίας, ή μάλλον και σε αυτήν. Αυτόν τον εκτροχιασμό δε, τον πληρώνουμε ήδη 7 χρόνια και δεν προβλέπεται απεγκλωβισμός σύντομα από τον ασφυκτικό κλοιό των Μνημονίων.

Κι εκεί που θεωρούσαμε ότι τέτοιες θεσμικές εκπτώσεις δεν θα επαναληφθούν, διότι βιώνουμε με τον χειρότερο τρόπο τα αποτελέσματά τους, αφού έχουν οδηγήσει σε αιματηρές θυσίες τον ελληνικό λαό και σε ανατροφοδότηση της κρίσης, η Βουλή, που ενεργεί κατά τους πόθους της κυβέρνησης, νομοθετεί με το βλέμμα στο παρελθόν, αδιαφορώντας για τις αδήριτες ανάγκες του παρόντος και του μέλλοντος. Αφαιρεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο τις αρμοδιότητες του ουσιαστικού προληπτικού ελέγχου και – χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα θεσμικό όργανο της δικαστικής εξουσίας – χορηγεί λευκή επιταγή στην εκτελεστική εξουσία να αρχίσει εκ νέου το όργιο της σπατάλης, ήτοι αυτής ακριβώς της πολιτικής πρακτικής που μας έφερε στα μαύρα χρόνια του Μνημονίου.

Όλοι όσοι δικαιολογημένα φωνάζουν για τις ευθύνες των κυβερνήσεων που μας έδεσαν στα Μνημόνια και για τα Μνημόνια αυτά καθ’ εαυτά, πρέπει να αντιδράσουν για αυτήν την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που μας γυρνάει στη δημιουργία του προβλήματος. Χωρίς καμία διαβούλευση με τους πολίτες και με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, η επίμαχη νομοθετική επιλογή πλήττει τον πυρήνα της Δημοκρατίας, με δεδομένο ότι χωρίς λογοδοσία και έλεγχο γεννιέται και θάλλει η αυθαιρεσία.

Όμως αυτή η αυθαιρεσία πρέπει να σταματήσει τώρα. Δες πώς: todelta.gr    

Related posts

Leave a Reply