Το δέλτα
ΑΡΘΡΑ

Θα αποκαλούμε τα Σκόπια με το όνομά τους – απέναντί μας σύσσωμο το πολιτικό σύστημα

Θα αποκαλούμε τα Σκόπια με το όνομά τους - απέναντί μας σύσσωμο το πολιτικό σύστημα

Ήγγικεν η αποφράδα ώρα και για την ψηφιακή αποτύπωση των αλλαγών των σχολικών βιβλίων, στις οποίες προχώρησε το Υπουργείο Παιδείας όντας πλήρως εναρμονισμένο με την εφαρμογή της εθνοβόρας Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι εν λόγω αλλαγές – διορθώσεις θα γίνουν συνολικά σε 28 βιβλία, τα οποία αφορούν τα εξής μαθήματα: Γλώσσα, Εικαστικά ( θα μάθουν να τη ζωγραφίζουν κιόλας;!), Αγγλικά, Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, Γεωγραφία και Ιστορία, και στα μαθήματα επιλογής: Σύγχρονο Περιβάλλον Γραφείου, Γεωγραφία Τουρισμού και Εφαρμογές Πληροφορικής στα Τεχνικά Έργα.

Ιδιαίτερα για το μάθημα της Ιστορίας και Γεωγραφίας, αναρωτιόμαστε ποιοι ακριβώς χάρτες θα υποστηρίξουν το αφήγημα της Συμφωνίας αυτής, μιας και είναι γνωστό τόσο στην έγκριτη επιστημονική κοινότητα όσο πλέον και στους πολίτες ότι όσο κι αν ψάξουν οι μαθητές, δεν θα καταφέρουν να εντοπίσουν ούτε έναν χάρτη που να εμφανίζει πόλη της Αρχαίας Μακεδονίας εκτός της ορεογραμμής Βόρρας – Βαρνούς – Κερκίνη, με εξαίρεση την περιοχή της Ηράκλειας δίπλα στο Μοναστήρι.

Το σύνολο των αλλαγών αφορούν το όνομα, δηλαδή το “FYROM” γίνεται “North Macedonia“, ενώ στο μάθημα της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας προστίθεται η ακόλουθη συμπληρωματική φράση στη σελίδα 164: “Οι διαπραγματεύσεις των δύο χωρών ολοκληρώθηκαν με τη συνομολόγηση τον Ιούνιο του 2018 της Συμφωνίας των Πρεσπών, που αντικατέστησε την Μεταβατική Συμφωνία του 1995, καταργώντας το προσωρινό όνομα “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας” (ΠΓΔΜ) και μετονομάζοντας τη χώρα σε “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”. Εμείς με τη σειρά μας, δίπλα στη λέξη “συνομολόγηση” προσθέτουμε δύο ακόμα λέξεις, “του αίσχους”.

Η ψηφιακή έκδοση των αλλαγών φυσικά είναι ο προάγγελος των διορθωμένων βιβλίων που θα δοθούν στους μαθητές. Εκεί πλέον, στην πιο σημαντική δηλαδή εστία διαμόρφωσης της προσωπικότητας της νέας γενιάς, θα παρεισφρύσει ο λίθος της παραπληροφόρησης και του ψεύδους, το οποίο θα βρει όπως φαίνεται στέρεο έδαφος αρκετά χρόνια αργότερα στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, για να καταλήξει πιθανόν μια μέρα σε κάποιο έδρανο της Βουλής ώστε να εξυπηρετήσει το Σύστημα.

Ένα είναι το βέβαιο. Η προπαγάνδα, είτε κοντά είτε μακριά, έχει ποδάρια

Related posts

Η πρόληψη του Ξενοκράτη

Το δέλτα
6 years ago

Τα προνόμια των βουλευτών στο ΕΚ και η απόδοση των Ελλήνων Ευρωβουλευτών

Το δέλτα
6 years ago

Πολίτες και πολιτικοί εν καιρώ κρίσης: δύο μέτρα και δύο σταθμά

Το δέλτα
5 years ago