Το δέλτα
ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Του Παναγιώτη Μπαλακτάρη, δικηγόρος ΔΣΑ

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα, αυτό που προέκυψε μετά την τραγωδία στην Κύπρο το 1974, μοιάζει με τον σκύλο που κυνηγάει με πιστό τρόπο την ουρά του. Με τη διαφορά ότι το συμπαθές τετράποδο μάλλον δεν έχει συνείδηση του γεγονότος ότι δεν θα την φτάσει ποτέ, ενώ οι πολιτικοί ταγοί μας έχουν απόλυτη. Έτσι, μετά από επτά χρόνια μιας κρίσης που σοβεί και την οποία ξορκίζουμε φαίνεται ότι οι πολιτικοί δεν έχουν διδαχθεί τίποτε και επαναλαμβάνουν τις ίδιες πολιτικές που μας οδήγησαν στην καταστροφή. Από την άλλη μεριά της συνάρτησης, ο ελληνικός λαός είναι ακινητοποιημένος. Μετά από μια έντονη, παθιασμένη και σκληρή κούρσα, στην οποία έδωσε το 110 τοις εκατό του, κατά τα έτη 2010-2015, πλέον δείχνει παραλυμένος. Εξήγηση υπάρχει. Ο λαός που έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα για να κατανικήσει το Μνημόνιο κάνοντας συγκεντρώσεις που ξεσήκωναν όλη την Ευρώπη δεν είδε τον ψηλό τοίχο πάνω στον οποίο θα συγκρουόταν. Τοίχος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ελπίδα που πουλούσε.

Ο λαός μετά την σφοδρότατη σύγκρουση έχει μείνει αναίσθητος. Μέχρι σήμερα.

Το πολιτικό μας σύστημα όμως εξακολουθεί να εφαρμόζει τις πολιτικές που μας χρεοκόπησαν. Διορίζει υπαλλήλους, χρεώνει έτι περαιτέρω δημόσιες ή ημιδημόσιες επιχειρήσεις και συμπεριφέρεται με πολιτικάντικο τρόπο, προκειμένου να διατηρήσει τα πελατειακά κεκτημένα, θωπεύοντας τον κομματικό του στρατό. Ό,τι ακριβώς, δηλαδή, μας δέσμευσε στα Μνημόνια.

Τελευταίο «επίτευγμα» του καταρρέοντος πολιτικού συστήματος ο διορισμός αξιωματούχων του δημοσίου αποκλειστικά και μόνο με βάση κομματικές περγαμηνές και φιλοπροεδρικά κριτήρια. Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη ανακοίνωσε, προφανώς κατόπιν εντολής του πρωθυπουργικού επιτελείου, την προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων ευθύνης γενικών διευθυντών στο Δημόσιο. Μάλιστα, σχετικά δημοσιεύματα που είναι καθοδηγούμενα από την κυβερνητική προπαγάνδα κάνουν λόγο για αξιοκρατική δήθεν διαδικασία καθότι προϋποτίθεται η διενέργεια συνέντευξης για την επιλογή του υποψηφίου. Σύμφωνα με τη δήλωση του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα απαιτείται η στελέχωση 20 θέσεων γενικών διευθυντών σε όλα τα υπουργεία.

Ωστόσο, η διαδικασία αυτή πόρρω απέχει από το να χαρακτηριστεί αξιοκρατική. Το δε γεγονός της συνέντευξης που μεσολαβεί ενισχύει τη βεβαιότητα των κομματικών κριτηρίων και της στάθμισης υπέρ των πελατειακών σχέσεων.

Η στελέχωση αυτών των θέσεων θα έπρεπε να γίνει με τη νόμιμη διαδικασία, ήτοι ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ. Κάλλιστα μπορούν να επιλεγούν υπάλληλοι των οικείων υπηρεσιών ή υπουργείων που τυγχάνουν γνώστες των αναγκαιοτήτων στις υπηρεσίες του Δημοσίου και στα υπουργεία και οι οποίοι έχουν βαθμολογηθεί με ψηλούς βαθμούς στις αξιολογήσεις. Μόνον έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η απαραίτητη αξιοκρατική επιλογή, η οποία περιφρουρεί και την εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και της κρατικής ιεραρχίας.

Η αντίθετη διαδικασία, αυτή που προκρίνεται και από αυτήν την κυβέρνηση, πέραν των προβλημάτων που προκαλεί στον οργανισμό του Δημοσίου, φορτώνει και με επιπλέον δαπάνες τους ελλειμματικούς κρατικούς προϋπολογισμούς. Για τους λόγους αυτούς πρέπει να σταματήσει.

Μάθε πώς: todelta.gr

Related posts

Μετά τα συλλαλητήρια της 21/1 και 4/2 του 2018

Το δέλτα
7 years ago

Η προσπάθεια απαξίωσης των αγωνιστών του 1821 συνεχίζεται

delta
4 years ago

Αποτίναξη του κομματικού ζυγού

Το δέλτα
7 years ago