Συνέντευξη στον Φίλιππο Πανταζή
Την Παρασκευή 14/10 παρουσιάσατε στην Παλαιά Βουλή την πρώτη «πολιτική και υπερκομματική εκστρατεία στην Ελλάδα», όπως χαρακτηρίζετε το «δέλτα». Τι ακριβώς είναι το δέλτα και ποιος ο στόχος του;
Το δέλτα είναι η πρώτη πολιτική, υπερκομματική εκστρατεία, που στοχεύει στην αλλαγή ολόκληρου του πολιτικού συστήματος της Ελλάδας, την κάλυψη του κενού δημοκρατίας και την αναζήτηση οριστικών λύσεων στα προβλήματα των πολιτών. Δεν είναι κόμμα, είναι κίνημα. Μια ομάδα πολιτικής πίεσης που βασίζεται σε συγκεκριμένη στρατηγική και ιδέες.
Ιδεολογικά, το δέλτα προωθεί τη Δημοκρατία, στη συμμετοχική και ενισχυμένη της μορφή κατά την οποία ο πολίτης βρίσκεται στο επίκεντρο με ουσιαστική συμμετοχή στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας. Μιλάμε δηλαδή για μια πολιτική επανάσταση.
Τι διαφορετικό θέλει να προσφέρει το «δέλτα» από τα υφιστάμενα κόμματα και πολιτικές κινήσεις;
Διέξοδο. Και αυτό θα γίνει αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα στη ρίζα του και όχι κοιτώντας τα συμπτώματα του. Και το πρόβλημα είναι το ισχύον πολιτικό σύστημα το οποίο αν και έχει ουσιαστικά τελειώσει, ακόμα και με τις τελευταίες του ανάσες συνεχίζει να καταδυναστεύει τη χώρα.
Ασχολούμαι με την πολιτική – μη κομματική δράση τα τελευταία 6 χρόνια. Κατά το διάστημα αυτό συνεργάστηκα με πολύ κόσμο σε διάφορα εγχειρήματα διαφόρου τύπου (κοινωνικά, αναπτυξιακά, κ.ά.). Αυτό που παρατήρησα είναι πως κάθε υγιής προσπάθεια έβρισκε πάντοτε μπροστά της εμπόδια και τελικά ματαιωνόταν από το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Όταν καταφέρουμε λοιπόν και το αλλάξουμε αυτό, τότε θα αρχίσουν να βρίσκουν χώρο οι δημιουργικές δυνάμεις της χώρας και να λύνονται σταδιακά όλα μας τα προβλήματα. Γι’ αυτό οι 10 ιδέες του δέλτα αποσκοπούν αποκλειστικά σε αυτή την αλλαγή – που θα δώσει οριστική λύση και θα απελευθερώσει τους πολίτες και τη χώρα.
Προτεραιότητές σας, όπως λέτε, είναι η αλλαγή του πολιτικού συστήματος, η κάλυψη του κενού δημοκρατίας και η αναζήτηση οριστικών λύσεων στα χρόνια προβλήματα των πολιτών. Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;
Το θεσμικό οικοδόμημα του δέλτα στηρίζεται σε 10 μεταρρυθμίσεις – αντίδοτο στην παρακμή των κομμάτων, και της «κομματικής δημοκρατίας». Πρόκειται για 10 ιδέες «κοινής λογικής» όπως τις αποκαλούμε, κοινώς και ευρέως αποδεκτές, μεταξύ των οποίων είναι:
• Το τέλος στο διορισμό και τον έλεγχο των δικαστικών από της πολιτικούς
• Η απόλυτη ανεξαρτησία δήμων και περιφερειών
• Η υποχρεωτικά δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων
• Η κατάργηση της ασυλίας και των προνομίων των βουλευτών και υπουργών,
και η αντιμετώπιση λοιπών συστημικών παθογενειών που συνδέονται με φαινόμενα διαφθοράς αλλά και απαξίωσης του πολίτη.
Με νίκη του δέλτα και εφαρμογή αυτών των 10 μεταρρυθμίσεων θα επιτύχουμε για πρώτη φορά πραγματική συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική ζωή της χώρας. Όταν λέμε πραγματική, εννοούμε να αποφασίζουν οι πολίτες για το τι γίνεται στη χώρα, και όχι να επικυρώνουν απλά τις αποφάσεις των κομμάτων μέσω ελεγχόμενων εκλογικών διαδικασιών. Αυτό είναι πραγματική επανάσταση.
Πως αποφασίσατε να δώσετε στην κίνησή σας αυτή την ονομασία;
Το δέλτα ονομάστηκε έτσι από το σύμβολο του. Καθώς μιλούσαμε για αυτό, το αναφέραμε απλά ως «δέλτα» και τελικά αυτό έμεινε. Μας άρεσε πολύ καθώς το «δ» ως γράμμα και ως σύμβολο σημαίνει διαφορετικά πράγματα για τον καθένα. Μέχρι και σήμερα οι λέξεις που ακούμε από τον κόσμο για τη σημασία του «δ» είναι διάφορες όπως δημοκρατία, δικαιοσύνη, δημιουργία, διέξοδος, μέχρι και διαφωτισμός!
Πως θα κινηθείτε από εδώ και πέρα; Οργανώνεστε ίσως ενόψει των επόμενων εκλογών;
Όχι. Όπως ξεκαθάρισα το δέλτα δεν είναι κόμμα. Ξεκινάμε συγκεντρώνοντας υποστηρικτές από όλη την Ελλάδα. Υποστηρικτής είναι όποιος συμφωνεί με τις 10 ιδέες του δέλτα, δίνοντας απλά τα στοιχεία του. Η αύξηση των υποστηρικτών οδηγεί σε ανάλογη κλιμάκωση της πολιτικής μας πίεσης, με προσέγγιση βουλευτών και αξιωματούχων για την προώθηση των ιδεών μας. Στην περίπτωση που τελικά το σύστημα δεν «ενδώσει», κάτι το οποίο απεύχομαι, και κατόπιν συγκέντρωσης σημαντικής πολιτικής δύναμης μέσω υποστηρικτών, το δέλτα θα λάβει την απόφαση ευθύνης και θα καταλήξει στη δημιουργία πολιτικού φορέα ικανού να εκφράσει τους υποστηρικτές και τις ιδέες του.
Δημοσιεύθηκε στην “κυριακάτικη δημοκρατία”