Το δέλτα
Δικαιώματα

Το μισθολογικό χάσμα και η ισότητα των φύλων

Μία από τις δεκάδες εκφάνσεις των διακρίσεων βάσει φύλου παραμένει έως και σήμερα το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών, το λεγόμενο “payment gap”.

Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων είναι η διαφορά στον μέσο ακαθάριστο ωριαίο μισθό μεταξύ ανδρών και γυναικών σε ολόκληρη την οικονομία. Στην Ελλάδα, το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των φύλων ανέρχεται στο 15,0%  (το μέσο χάσμα αμοιβής μεταξύ φύλων στην ΕΕ είναι 16,3%).

Το χάσμα των συνολικών αποδοχών μεταξύ των φύλων είναι η διαφορά μεταξύ των μέσων ετήσιων αποδοχών μεταξύ γυναικών και αντρών. Λαμβάνει υπόψη τρία είδη μειονεκτημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες:

 

Το χάσμα των συνολικών αποδοχών μεταξύ των φύλων στην Ελλάδα ανέρχεται στο 41,4% (το μέσο χάσμα συνολικών αποδοχών μεταξύ των φύλων στην ΕΕ είναι 39,6%).

Μερικοί από τους παράγοντες που συμβάλλουν στη διαφορά αμοιβών μεταξύ των φύλων είναι:

 

Υπάρχει τω όντι πληθώρα διεθνούς, κοινοτικής, συνταγματικής και κοινής εθνικής νομοθεσίας που αποπειράται να αποσβέσει τις διακρίσεις, να αποκαταστήσει την ισότητα μεταξύ των φύλων και να γεφυρώσει το μισθολογικό χάσμα ως ειδικότερη έκφανση των διακρίσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ενδεικτικά παρατίθενται (και προτείνονται στον αναγνώστη προς περαιτέρω ανάγνωση και εμβάθυνση):

1945: Απαγόρευση διάκρισης λόγω φύλου (Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ).

1948: Ισότητα των δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών.

1957: Θεσμοθέτηση της αρχής της απαγόρευσης των διακρίσεων ως προς τις αμοιβές λόγω φύλου (Συνθήκη της Ρώμης).

1970 έως 1980: Έκδοση πέντε Οδηγιών για την ισότητα στην απασχόληση.

1999: Ενίσχυση της νομικής βάσης για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών, στο χώρο εργασίας και όχι μόνο (Συνθήκη του Άμστερνταμ).

2007: Διακήρυξη της επέκτασης της εφαρμογής της ισότητας των φύλων, εκτός από τον τομέα τον αμοιβών και στους τομείς της εργασίας και της απασχόλησης (Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισαβόνας).

Κατοχύρωση της αρχής της ισότητας συγκεκριμένα στην ελληνική έννομη τάξη:

Α) Η αρχή της ισότητας στο ελληνικό Σύνταγμα

 

Β) Η ελληνική νομοθεσία περί ισότητας στον τομέα της απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων. Μια σειρά νόμων της δεκαετίας του ’80 συνέβαλε σημαντικά στην προώθηση της ισότητας ευκαιριών στον εργασιακό χώρο για τις γυναίκες, με κυριότερους τους 1414/84 και 1483/84. Ο 1414/84 αντικαταστάθηκε αργότερα από τον Ν. 3488/06, προκειμένου να ενσωματωθεί στους κόλπους και του ελληνικού δικαίου ο σκοπός και η φιλοσοφία της Οδηγίας 73/2000/ΕΚ.

Έτερες ρυθμίσεις στη διεθνή έννομη τάξη :

Και τέλος :

Ένας μεγάλος αριθμός κοινοτικών Οδηγιών, σε συνδυασμό με τη Νομολογία 200 περίπου αποφάσεων του ΔΕΚ, συνιστούν το εδραιωμένο κοινοτικό κεκτημένο για την ισότητα των φύλων στην απασχόληση.

Όπως αντιλαμβάνεται ο μέσος πολίτης , υπάρχουν πολυάριθμοι νόμοι και συνθήκες με επαυξημένη μάλιστα ισχύ που δυστυχώς παραμένουν ανεφάρμοστοι. Προτεινόμενοι τρόποι για να αρχίσει σιγά σιγά να επιτυγχάνεται στην πράξη η μισθολογική ισότητα μεταξύ φύλων είναι ενδεικτικά οι ακόλουθοι:

  1. Να αρχίσει να εφαρμόζεται πολύ αυστηρά η κείμενη νομοθεσία, με τσουχτερά πρόστιμα για όσους εργοδότες την αγνοούν ή βρίσκουν «παραθυράκια» να την παρακάμπτουν
  2. Διαφάνεια αμοιβών: Οι γυναίκες συχνά δεν ενημερώνονται και ως εκ τούτου δεν γνωρίζουν για τις διακρίσεις στις αμοιβές στην εργασία τους. Η έλλειψη διαφάνειας των μισθών δεν επιτρέπει την ορθή εκτίμηση των λόγων των ανισοτήτων στις αμοιβές. Να θεσμοθετηθεί μισθολογική διαφάνεια στη χώρα φερ’ ειπείν με ελέγχους στις επιχειρήσεις και με κατάθεση πινάκων αναλυτικής μισθοδοσίας σε αντίστοιχες αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες που θα ασχολούνται μόνο με αυτό.
  3. Το κράτος πρέπει να εφαρμόσει πολιτική και εκστρατείες όσον αφορά αύξηση της ευαισθητοποίησης/ενημέρωσης τύπου Ημέρα Ίσης Αμοιβής/Μεταχείρισης κλπ.
  4. Θεσμοθέτηση σχετικών πιστοποιήσεων και υποχρεώσεων αναφοράς. Παράδειγμα: Στην Ισλανδία, εταιρείες με περισσότερους από 25 υπαλλήλους πρέπει να λάβουν πιστοποίηση που να αποδεικνύει ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας ανεξάρτητα από το φύλο. Οι εταιρίες να καταθέτουν στο κράτος τους μισθούς που καταβάλλουν, υπογραμμίζοντας την ισορροπία του gender payment.
  5. Ενημερώσεις στο χώρο της παιδείας με σχετικά σεμινάρια ή μαθήματα που να γαλουχούν τα νέα παιδιά/φοιτητές με τις αντίστοιχες αξίες της ισότητας και να τους υποδεικνύουν με σαφήνεια την κείμενη νομοθεσία/διατάξεις/συμβάσεις και τα δικαιώματά τους.
  6. Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας παραπόνων σε περίπτωση που υποπίπτει στην αντίληψη γυναικών ότι υφίστανται διακρίσεις στις αμοιβές τους ή εν γένει στον εργασιακό τους χώρο ένεκα φύλου και η μετέπειτα κρατική μέριμνα επί της εκάστοτε υπόθεσης.

 

Related posts

ΤΟΜΕΑΡΧΕΣ, ΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΧΡΙΣΜΑ

Το δέλτα
7 years ago

Τα πρώτα ελληνικά κόμματα και ο ρόλος των μεγάλων δυνάμεων (Α’ μέρος)

Το δέλτα
4 years ago

Τα πρώτα ελληνικά κόμματα και ο ρόλος των μεγάλων δυνάμεων (Β’ μέρος)

Το δέλτα
4 years ago