Γράφει ο Έκτορας Ίκιου
Εδώ και πάρα πολλά χρόνια γίνεται προσπάθεια για να υπάρξει ένας ορισμός σχετικά με τον όρο «κίνημα» που χρησιμοποιείται από διάφορες κοινωνικές ομάδες και τα πολιτικά κόμματα, καθώς επίσης να υπάρξει ένας εννοιολογικός διαχωρισμός από τα πολιτικά κόμματα που χρησιμοποιούν τον όρο. Τι είναι τελικά το «κίνημα»; Από κοινωνιολογικής άποψης κοινωνικό κίνημα είναι η δυναμική και οργανωμένη προσπάθεια ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων να επιφέρουν ή να αποτρέψουν κάποια κοινωνική αλλαγή. Τι είναι το «πολιτικό κόμμα»; Με την έννοια πολιτικό κόμμα μπορούμε να ορίσουμε κάθε συλλογικότητα η οποία οργανώνει τους πολίτες και επιδιώκει να συμμετάσχει στην εκλογή αντιπροσώπων στο κοινοβούλιο προτείνοντας ένα συγκροτημένο πλαίσιο προτάσεων ή εκφράζοντας ιδεολογικές προτιμήσεις με αναφορά στο γενικό καλό.
Στην σύγχρονη ιστορία υπάρχουν πολλά παραδείγματα κοινωνικών κινημάτων που πέτυχαν τις αλλαγές που πρότειναν. Τα περισσότερα από αυτά ξεκίνησαν από το μηδέν έχοντας να προωθήσουν μια ιδέα όπως το φεμινιστικό κίνημα που προωθούσε τα δικαιώματα των γυναικών, τα κινήματα απο-αποικιοποίησης και τέλος το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων και φυλετικής ισότητας στις ΗΠΑ.
Όλα αυτά τα κινήματα κατάφεραν να αποκτήσουν έρεισμα μέσα στην κοινωνία, η οποία τα αγκάλιασε τα γιγάντωσε και τελικά οδήγησαν στην επιτυχία τους. Αυτήν ακριβώς την επιτυχία των «κινημάτων» θα μπορούσε κανείς να πει ότι ζήλεψαν τα πολιτικά κόμματα. Έτσι τα κόμματα άρχισαν να διαφθείρουν τον όρο, μικρές κοινωνικές επαναστάσεις που είχαν σκοπό να αναδείξουν προβλήματα της κοινωνίας στο σύνολό της και εκφράστηκαν από κινήματα είχαν σαν απώτερο σκοπό της εξουσία, όπως το εργατικό κίνημα για την προστασία των δικαιωμάτων των εργατών που αργότερα μετεξελίχθηκε σε πολιτικό κόμμα. Αλλά ακόμα και απλά κόμματα από την ίδρυσή τους κιόλας χρησιμοποίησαν τον όρο «κίνημα» εντός του ονόματός τους για να αποκτήσουν έρεισμα στην κοινωνία και να γίνουν πιο προσιτά προς τους πολίτες.
Σήμερα ο όρος «κίνημα» αυτόματα παραπέμπει λανθασμένα βέβαια σε πολιτικό κόμμα. Τα πολιτικά – κοινωνικά κινήματα σκοπό έχουν να προωθούν νέες ιδέες να πιέζουν τα πολιτικά κόμματα και τις κυβερνήσεις να ενστερνιστούν ακόμα και προτάσεις που μπορεί να μην είναι προς όφελός τους, αλλά να είναι προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Τα θέματα ποικίλουν ανάλογα με το κίνημα μπορούμε να έχουμε θέματα για την δημοκρατία, την δικαιοσύνη, την παιδεία, την υγεία και πολλά άλλα. Αλλά πάντα αφορούν ένα θέμα και τις περισσότερες φορές δεν ασχολούνται με ιδεολογίες όπως τα κόμματα. Η συμμετοχή στα κινήματα δεν αποτρέπει τους πολίτες από την συμμετοχή τους σε κάποιο κόμμα, καθώς επίσης και ένα κίνημα δεν είναι υποχρεωτικό να οδηγήσει στην δημιουργία ενός νέου κόμματος.
Τέλος θα ήθελα να αναλογιστείτε σε μία χώρα σαν την Ελλάδα ένα «κίνημα» 200 χιλιάδων πολιτών, που διεκδικεί λ.χ. αύξηση των κονδυλίων για την παιδεία, τι δύναμη έχει, όταν η διαφορά των δυο πρώτων κομμάτων της χώρας στις τελευταίες εκλογές ήταν ακριβώς η ίδια. Θα μπορούσε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις επόμενες εκλογές άραγε; Μήπως είναι πιο εύκολη η συμμετοχή σε ένα «κίνημα» απ’ ότι σε ένα «πολιτικό κόμμα»;
Το δέλτα – πολιτική επανάσταση είναι η πρώτη πολιτική, υπερκομματική εκστρατεία, που στόχο έχει την αλλαγή του πολιτικού συστήματος της Ελλάδας, την κάλυψη του κενού δημοκρατίας και την αναζήτηση οριστικών λύσεων στα προβλήματα του πολίτη. Πρόκειται για ένα μοναδικό κίνημα που στηρίζεται σε 10 ιδέες «κοινής λογικής», για την αντιμετώπιση της «κομματικής δημοκρατίας» και των συστημικών παθογενειών που συνδέονται με φαινόμενα διαπλοκής, διαφθοράς και απαξίωσης του πυρήνα της δημοκρατίας: του πολίτη.
Πάρε μέρος και γίνε και εσύ εθελοντής στο www.todelta.gr