Γράφει η Έρντα Πρέντσι – διεθνολόγος
Η ελληνικότητα της Μακεδονίας είναι αδιαμφισβήτητη και κανένα όμορο κράτος με αλυτρωτικές βλέψεις δεν μπορεί να την οικειοποιηθεί. Μετά την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας το 1995 μεταξύ της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, διαφαίνεται ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις ήταν ανίκανες να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της Ελλάδας. Πάνω από 150 χώρες αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ ως Μακεδονία. Επέτρεψαν να παγιωθεί μια κατάσταση οδηγώντας την Ελλάδα σε αδιέξοδο.
Οι τακτικές που υιοθετήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια οδηγούν στο συμπέρασμα ότι παραδίνονται αμαχητί στις διεθνείς πιέσεις και στα διεθνή συμφέροντα τα όποια επ’ ουδενί δεν συμπλέουν με τα συμφέροντα της Ελλάδας και των πολιτών της.
Η πολιτική ηγεσία πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ονομασία των Σκοπίων. Δεν υπάρχει καμμία ερώτηση που θα μπορούσε να τεθεί στον Ελληνικό λαό καθότι η απάντηση είναι η εξής: “Η Μακεδονία είναι μια και είναι ελληνική”. Η σύσσωμη συμμετοχή του ελληνικού λαού στις διαδηλώσεις αποτελεί άμεση έκφραση αυτής της θέσης. Ο ελληνικός λαός δεν θα γίνει συνένοχος στο ξεπούλημα της ιστορίας του που με αγώνες διαφύλαξε ανά τους αιώνες. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι πρέπει να επωμιστούν τις ευθύνες που τους αναλογούν σε τέτοιες ιστορικές και κρίσιμες στιγμές για το έθνος. Δεν μπορούν να αποποιηθούν των ευθυνών τους προτείνοντας ένα δημοψήφισμα. Ας μην ξεχνούν ότι είναι ορκισμένοι να υπηρετούν την πατρίδα μας.
Ο Ελληνικός λαός θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα ώστε να μην χάσει κανένα κομμάτι της ιστορίας του.
Το κοινό αίσθημα που διακατέχει κάθε πολίτη αυτής της χώρας είναι η απογοήτευση και η αποστροφή προς το ισχύον πολιτικό σύστημα. Τα πολιτικά κόμματα έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα πολιτικής ασυδοσίας και κατάχρηση της εξουσίας. Το ελληνικό Σύνταγμα καταπαται με κάθε ευκαιρία από τους εκλεγμένους βουλευτές . Έκαστος κρύβεται πίσω από την βουλευτική ασυλία σίγουρος ότι δε θα τιμωρηθεί.
Λησμονούν τις ευθύνες που έχουν απέναντι στους πολίτες και το Σύνταγμα. Είναι αντιδημοκρατικό να αποφασίζουν για τον ελληνικό λαό χωρίς τη συνεχή νομιμοποίηση από τον λαό. Η υποχρεωτική διαβούλευση με τους πολίτες για όλα τα μείζονα ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι ο θεμέλιος λίθος της πραγματικής δημοκρατίας όπως αυτή δημιουργήθηκε και τελειοποιήθηκε στην Ελλάδα. Είναι ο μοναδικός τρόπος να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα του ελληνικού έθνους από οποιαδήποτε κατάχρηση και καταπάτηση
Συγκεφαλαιώνοντας, είναι αδήριτη ανάγκη να εφαρμοσθεί άμεσα η ιδέα “κοινής λογικής” του δ, σύμφωνα με την οποία πρέπει να παρουσιάζεται στους πολίτες με απόλυτη διαφάνεια το κάθε μείζον θέμα και στη βάση αυτής της αρχής να διεξάγεται ένας δημόσιος διάλογος. Εν συνεχεία, οι πολιτικοί οφείλουν να επιστρέφουν στις εκλογικές τους περιφέρειες και τους πολίτες που εκπροσωπούν, για να ανανεώνουν την πολιτική τους εντολή. Έτσι, ο εκάστοτε βουλευτής πρέπει να δεσμευτεί ότι θα ψηφίσει σύμφωνα με την επιταγή που του δόθηκε από το εκλογικό σώμα. Άλλωστε, η δημοκρατία δεν εξαντλείται μόνο κάθε τέσσερα χρόνια στις εθνικές εκλογές.