Γράφει η Έρντα Πρέντσι – διεθνολόγος
Το φαινόμενο του εθνικού διχασμού πρωτοεμφανίστηκε την περίοδο του 1914-1917 επί πρωθυπουργίας του Ελευθέριου Βενιζέλου. Η Ελλάδα χωρίστηκε σε δύο πόλους. Στο Βορρά ήταν ο Βενιζέλος και στο Νότο ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α’. Απόρροια του διχασμού ήταν η μικρασιατική καταστροφή. Έκτοτε, η ελληνική κοινωνία έχει αντιμετωπίσει φαινόμενα διχασμού και φανατισμού τα οποία ήταν ή είναι υποκινούμενα από πολιτευτές της διαπλοκής και της διαφθοράς.
Με αφορμή τον ποδοσφαιρικό αγώνα και τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη συνέχεια, αναδύθηκε στην επιφάνεια η διχόνοια που έχει σπείρει η εκάστοτε κυβέρνηση μεταξύ των φιλάθλων. Τα αμέτρητα σκάνδαλα στο ποδόσφαιρο και η εθελοτυφλία της «ανεξάρτητης» δικαιοσύνης κάνουν την ατμόσφαιρα πιο εκρηκτική. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Τουναντίον, μοιράζονται την ίδια αίγλη. Ο συγκεντρωτισμός όμως και ο ασφυκτικός έλεγχος της Αθήνας έναντι άλλων πόλεων δυσχεραίνουν την κατάσταση. Ο φανατισμός και ο διχασμός είναι δύο εργαλεία που χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τους βουλευτές ώστε να ελέγχουν τις αποφάσεις των πολιτών.
Η ανεξαρτησία των δήμων από την κεντρική εξουσία των Αθηνών, αφενός θα περιορίσει την κομματική παρεμβατικότητα στα εσωτερικά θέματα των Δήμων και αφετέρου κάθε Δήμος θα αντιμετωπίζει τις υποθέσεις του όπως οι πολίτες του ορίσουν. Ο κάθε Δήμος πρέπει να έχει οικονομική ανεξαρτησία και να επιλέγουν οι δημότες τους εκπροσώπους τους μακριά από κάθε κομματική επιβολή ή επιρροή. Αρκετές χώρες της Ευρωζώνης έχουν υιοθετήσει το μοντέλο της ανεξαρτησίας των Δήμων με επιτυχία. Εξαιρετικό παράδειγμα αποτελεί η Μεγάλη Βρετανία. Προτεραιότητα έχουν ο πολίτης και η κοινότητα. Κάθε δήμος έχει διαφορετικές προκλήσεις να αντιμετωπίσει ανάλογα πάντα με τις ανάγκες των δημοτών του. Όμως, όλοι οι δήμοι έχουν σαν αρχή την ανεξαρτησία από την κεντρική εξουσία του Κοινοβουλίου και την προστασία του κράτους Πρόνοιας.
Συνεπώς, η διοίκηση των Δήμων στην Ελλάδα δεν είναι αποτελεσματική. Οι πολίτες είναι έρμαια των πολιτικών κομμάτων. Χρειάζεται αλλαγή του πολιτικού συστήματος και του τρόπου διοικήσεως των Δήμων.
Το δέλτα είναι το πρώτο πολιτικό κίνημα που προωθεί και στηρίζει την απόλυτη ανεξαρτησία των δήμων και των περιφερειών. Η πραγματική πολιτική αποκέντρωση αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τη χώρα μας. Ο εκσυγχρονισμός και η αποτίναξη των δεσμών με καθετί κομματικό ή συνδικαλιστικό είναι μονόδρομος.