ΑΡΘΡΑ

ΤΟ Δ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ 

Του Κρίτωνα Καππαδόκη

Χαρακτήρισε ο υπουργός Κοντονής ως «πρόβλημα το γεγονός ότι εκδόθηκε πρόσφατα από το ΣτΕ απόφαση που ακυρώνει τον έλεγχο των δηλώσεων του “πόθεν έσχες”». Μα ουδέποτε εκδόθηκε τέτοια απόφαση. Δικηγόρος (με γνωστή δράση) και υπουργός δικαιοσύνης και αγνοεί τι έκρινε η απόφαση τού Σ.τ.Ε. που διαπίστωσε παρανομίες στην κοινή υπουργική απόφαση; παρανομίες καταλυτικές διότι αφορούσαν ανίατες παραλείψεις ως προς την κατά το Σύνταγμα και την πάγια σχετική νομολογία νόμιμη δημοσίευση όλων την παραμέτρων της. Γι’ αυτό και το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, απόλυτα αιτιολογημένα και συνεπές προς την πάγια νομολογία του, κήρυξε άκυρη την   συγκεκριμένη (τελικώς μη υποστατή) υπουργική απόφαση. Κανέναν «έλεγχο των δηλώσεων του “πόθεν έσχες”» δεν ακύρωσε.

Να υπενθυμίσουμε για μιάν ακόμη φορά ότι όλοι οι  δικαστές, ανεξαιρέτως, υποβάλλουν κάθε χρόνο δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (“πόθεν έσχες”) εδώ και περισσότερο από 25 χρόνια. Η πρόσφατη εμπλοκή ανέκυψε από την προσπάθεια αδικαιολόγητης αφαίρεσης τού ελέγχου από δικαστικά όργανα και ανεξήγητης, ύποπτης μεταφοράς του σε γραφειοκράτες. Και μάλιστα η μεθόδευση έγινε με πλημμελή κοινή υπουργική  απόφαση που σωστότατα ακυρώθηκε. Εφ’όσον και όταν η κυβέρνηση θεσπίσει (ίσως και με το γνωστό κοινοβουλευτικό εργαλείο της) νέα ρύθμιση, που θα είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και την πάγια νομολογία, είναι βέβαιον (βάσει και των σχετικών θέσεων όλων των Δικαστικών πηγών) ότι οι δικαστές θα υποβάλουν πάλι τις (αδιάκοπα μέχρι την   στραβοτιμονιά σύριζανέλ) υποβαλλόμενες δηλώσεις τους χωρίς κενό και παραλείψεις.

Αλλά και όλη η συμπεριφορά τού υπουργού Κοντονή στην συγκεκριμένη προχθεσινή   (9/12/2017) εκδήλωση παραπέμπει σε λογική δήθεν επανάστασης. «Βρήκαμε χάλια , αλλά εμείς τα διορθώνουμε»!!

Θα ήταν μόνο αστείο, εάν δεν ήταν επικίνδυνο.  Γνωστές οι επιλογές του ως δικηγόρου   στις υποθέσεις που υποστήριξε (δικαιωματικά βέβαια, αλλά με συνέπειες στην  τοπική   κοινωνία …) και τού τρόπου που τις υποστήριξε, αλλά και η ανάμιξή του η άμεση και έμμεση “στα κοινά”, εδώ και πάρα πολλά χρόνια: αυτά σημαίνουν γνώση του, ευθύνη του και συνενοχή του για την όποια κακή κατάσταση στην πατρίδα μας˙ και δική του “ενοχή”, όπως άλλωστε και όλης τής ενεργού Ελληνικής κοινωνίας. Και είναι επιεικώς αστείο να παριστάνει ο Κοντονής ως υπουργός συριζανέλ την άπραγη παρθένα που ξαφνικά έκπληκτη   ανακαλύπτει τάχατες αρνητικά στοιχεία στο sex την πρώτη νύχτα τού γάμου και σπεύδει να απομακρυνθεί (άγαμος και “ανύπανδρος”).

Ανεξάρτητα από την εσκεμμένη διαστρέβλωση τής συγκεκριμένης απόφασης τού ανωτάτου Δικαστηρίου, και αυτή καθ’ εαυτήν η αρνητική κριτική σε αυτήν, αν δεν είναι απλά ανοησία, είναι πρωτίστως νομική ασχετοσύνη. Αλλά η επιλογή τού να κάνεις την αβάσιμη   και αδικαιολόγητη αυτή επίθεση κατά τού Δικαστηρίου, παρουσία τού Προέδρου του (ο οποίος και εξέδωσε αντίστοιχη απόφαση) συνιστά ιταμότητα, πολιτική απρέπεια και αναίδεια  που δείχνει  βαθύ κόμπλεξ, αβυσσαλέα εμπάθεια με εκδικητικότητα και παντελή έλλειψη στοιχειώδους κοινωνικής αγωγής και ευπρέπειας. Δεν είναι πολιτισμός και   ευγένεια οι τίτλοι˙ κι’  αν είσαι λόρδος και κόντες, είναι η συμπεριφορά σου αυτή που θα δείξει αν είσαι πολιτισμένος άνθρωπος ή “άξεστος νταής”, που σκαρφαλωμένος σε σκαμνί   περιστασιακής εξουσίας και κρυμμένος πίσω από ασυλίες βγάζεις όλη την χωλή και τα απωθημένα σου και προκαλείς εσκεμμένα τούς συντεταγμένου Θεσμούς και αυτούς που τούς εκπροσωπούν.

Το κατ’ εμέ, για την συγκεκριμένη υπόθεση, θα έδινα συγχαρητήρια στον κ. Νίκο Σακελλαρίου ως πρόσωπο, ο οποίος ενεργών ως Πρόεδρος τού Σ.τ.Ε., αντέδρασε με τον   παραπάνω ξεκάθαρο, ορθό και μετρημένο τρόπο .

Related posts

Leave a Reply