ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ 

Η εικόνα είναι ευγενική παραχώρηση του Αρκά

Της Ίριδος Σταθάκου και του Παναγιώτη Μπαλακτάρη

Τα τελευταία έτη στη χώρα μας η έλλειψη αξιοκρατίας αποτελεί τη βασική αιτία της φυγής των νέων Ελλήνων στο εξωτερικό. Η αναξιοκρατία ή ευνοιοκρατία. Η κατάσταση, δηλαδή, στην οποία προτιμάται για την στελέχωση των καίριων και μη θέσεων του κράτους ο γνωστός, ο φίλος, ο φίλος του φίλου και όχι ο ικανός. Η επιλογή γίνεται από σωρεία κολαούζων και κομματαρχών, οι οποίοι κρατούν τα πραγματικά κλειδιά της λειτουργίας του κράτους υποσκελίζοντας ταυτόχρονα σπουδαίους και αξιόλογους επιστήμονες κι επαγγελματίες. Έτσι, τίθενται επικεφαλής κρίσιμων υπηρεσιών άτομα ακατάλληλα για τη συγκεκριμένη θέση και αυτό -μεταξύ πολλών άλλων δεινών- έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υπηρεσιακή απόδοση του εκάστοτε κρατικού φορέα.

Μόνο;

Όχι! Η αναξιοκρατία επιδρά και στην υπηρεσιακή συμπεριφορά των λοιπών στελεχών, τα οποία αντιλαμβανόμενα ότι σημασία δεν έχει η εργασία και ο κόπος αλλά οι προσβάσεις και οι γνωριμίες, στην καλύτερη περίπτωση απογοητευμένα «παραιτούνται», στη χειρότερη αλλοτριώνονται… Κάπως έτσι, διαρρηγνύεται η διοικητική ιεραρχία στον δημόσιο τομέα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφενός να καθίσταται αναποτελεσματικός ένας τέτοιος υπηρεσιακός οργανισμός και αφετέρου το παράδειγμα που δίδεται να είναι προς αποφυγήν…

Για τον λόγο αυτόν, οι νέοι με διάθεση για αγώνα και εργώδη προσπάθεια αναγκάζονται να ξενιτευτούν, επειδή δεν επιθυμούν να λάβουν μέρος σε αυτή την άνιση μάχη των μετρίων ή κακών, περιφρονούν με το δίκιο τους αυτή την προαποφασισμένη κι εν τέλει μάταια ταλαιπωρία. Αποφασίζουν να φύγουν στο εξωτερικό και να παλέψουν περισσότερο από το να μείνουν σε μια πατρίδα, της οποίας οι ανώνυμοι σκοτεινοί υπόνομοι τους απαξιώνουν και τους συνθλίβουν.

Όμως, είναι αδύνατον εκ των πραγμάτων να υπάρξει αξιοκρατία στις εκφάνσεις της κρατικής δραστηριότητας και της δημόσιας ζωής υπό το παρόν πολιτικό σύστημα. Και αυτό είναι αμετάκλητο. Ουδείς μπορεί να επιβάλλει την αξιοκρατία, διότι αντίκειται στην ίδια τη φύση, δομή και λειτουργία του ισχύοντος πολιτικού συστήματος. Εάν ο πολιτικός δεν μπορεί να «βολέψει» τον ψηφοφόρο του ανεξαρτήτως ικανότητας του τελευταίου, αμέσως – αμέσως καταρρέουν οι πελατειακές σχέσεις και το ίδιο το πολιτικό σύστημα όπως το ξέρουμε. Ηττάται η μετριότητα και το άνομο αλισβερίσι και προάγεται η αξία. Οι άξιοι, ωστόσο, από πηγαίο αυτοσεβασμό, δεν καταδέχονται να παρακαλέσουν έναν πολιτικό για κάτι που δικαιούνται. Δεν το έχουν ανάγκη. Όμως, έχουν ανάγκη από ένα δίκαιο και αξιοκρατικό σύστημα, το οποίο θα αποτελεί πόλο έλξης ακόμη και για αλλοδαπούς πολίτες.

Η ανάγκη για αξιοκρατία είναι ο πυρήνας ενός δημοκρατικού κράτους που δεν κυβερνάται από λαϊκιστές, «ιδεολόγους» και καρεκλοκένταυρους. Είναι η ανάγκη της νεολαίας να ορά το μέλλον της ανοιχτό, καθαρό και δίκαιο, έχοντας την ευκαιρία να προσφέρουν στην πατρίδα τους όλο το εργατικό και διανοητικό τους είναι.

Διότι η ύπαρξη αξιοκρατίας εκτός από την ηθική δικαίωση καθενός ως πολίτη, εκτός από τον συνακόλουθο σεβασμό και ασφάλεια που ανταποδοτικά αισθάνεται προς τους θεσμούς, συνάμα συνιστά και συλλογικό δείκτη ευημερίας μιας χώρας. Αναλογιστείτε μόνο να ευρίσκεται ο πιο άξιος, ο πιο ικανός, ο πιο κατάλληλος για την κάθε θέση, πόσο πιο καλοκουρδισμένη θα ήταν η κρατική μηχανή κι ως εκ τούτου πόσο πιο αποδοτική. Αυτή τη στιγμή ένας από τους κύριους λόγους που η χώρα μας ασθμαίνει είναι διότι ο κρατικός μηχανισμός αγκομαχά υπό τη ζημιογόνα δράση των ακατάλληλων ανάξιων.

Η αναγκαιότητα για αξιοκρατία προβάλλει πλέον πιο αδήριτη από ποτέ. Ο κόσμος δεν θα καταστραφεί από αυτούς που τον βλάπτουν , αλλά από αυτούς που τους παρακολουθούν αδρανείς , χωρίς να κάνουν τίποτα γιατί όπως λέει και ο Dante Alighieri “οι πιο σκοτεινές γωνιές στην Κόλαση είναι φυλαγμένες για εκείνους που σε καιρό πολέμου διατηρούν στάση ουδετερότητας“. Έχει έρθει η ώρα να αναλάβουν οι πολίτες δράση. Έχει έρθει η ώρα να αποδείξει ο καθένας από εμάς τη χρησιμότητά του για τον εαυτό του, αλλά και συλλογικά για τη χώρα.

Η Δημοκρατία μπορεί και πρέπει να ανακτηθεί, μια Δημοκρατία αντάξια του λίκνου όπου γεννήθηκε, είναι δικαίωμα και υποχρέωσή μας ως Έλληνες πολίτες.

Βρες τη φωνή σου κι έλα στο δέλτα.

 

Related posts

Leave a Reply